Лекарство пази от инсулт при предсърдно мъждене

PRINT

Европейската комисия одобри нов перорален препарат за разреждане на кръвта, който спомага за профилактиката на инсулт при пациенти с често срещано нарушение на сърдечния ритъм (предсърдно мъждене). Dabigatran etexilate е по-ефикасен, по-лесен за прием и причинява по-малко кръвоизливи в сравнение с препаратите, които бяха познати до момента. Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм.

татистиката сочи, че в Европа от предсърдно мъждене страдат 4,5 млн. души, което означава, че потърпевш е всеки четвърти на възраст над 40 години. При хора с предсърдно мъждене рискът от инсулт е до 5 пъти по-голям.

„Предсърдното мъждене е сериозен рисков фактор за инсулт, тъй като позволява събирането на кръв в сърцето – причина за образуването на съсиреци. Движейки се по кръвоносните съдове в мозъка и запушвайки ги, тези съсиреци могат да причинят инсулт“, обяснява Труди Лобан, главен изпълнителен директор на международната благотворителна организация Асоциация за предсърдно мъждене.

Инсултите, свързани с предсърдно мъждене са особено тежки, тъй като съсиреците често са големи и запушват големи мозъчни съдове. За разлика от други причини за инсулт, предсърдното мъждене води до по-голяма степен на инвалидност като по-сериозна загуба на мускулна функция или загуба на говор.

Досега прилаганата стандартна терапия в продължение на повече от 50 г. има доста ограничения като нуждата от редовно проследяване и различни взаимодействия с храни и лекарства. Така само половината от подходящите пациенти се възползват от стандартната терапия, а желаната степен на кръвосъсирване се постигаше при по-малко от половината от тях.

Резултатите от клиничното проучване потвърждават, че:

· dabigatran etexilate предотвратява 35% повече инсулти и случаи на системeн емболизъм в сравнение с витамин К антагонистите

· като също така значително намалява риска от кръвоизливи в мозъка (вътречерепно кървене), опасен страничен ефект на витамин К антагонистите.

„Одобрението на dabigatran etexilate в Европа за профилактика на инсулт и системен емболизъм е още една важна стъпка в предоставянето на това революционно лечение по света. То ще помогне да се облекчи страданието, причинено от инсулти вследствие на предсърдно мъждене,“ каза проф. Андреас Барнър, Говорител на борда на изпълнителните директори в Boehringer Ingelheim. „Това е резултат от близо 20 години на новаторска изследователска и развойна дейност на нашите учени. Сега ние ще направим така, че тази нова революционна терапия е достъпна за лекари и пациенти с предсърдно мъждене в Европа възможно най-скоро.“

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарство пази от инсулт при предсърдно мъждене беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *