Добавките с витамин D не носят полза

PRINT
преглед белия дроб

Липсата на витамин D може да предизвика сериозни здравословни проблеми – не само остеопороза, но и слаба имунна система, астма, високо кръвно, възпалителни заболявания на червата, диабет тип 2, кариес, ревматоиден артрит, косопад. Обикновено се препоръчва през зимата рисковите групи, най-вече възрастните хора, да приемат витамина като хранителна добавка. Сега обаче специалисти изразяват съмнение в ползата от това.

Витамин D не е истински витамин, а по-скоро хормон или предшественик на хормон. Важен е за усвояването на калция в организма. Оптималната концентрация в кръвта е около 50 наномола на литър. За точната стойност специалистите спорят. На денонощие организмът се нуждае от 10 до 20 микрограма – между 400 и 800 IE от витамина. Точното количество зависи от възрастта. Част от витамина се образува от черния дроб и бъбреците, но за това се нуждае от слънчева светлина. С храната го приемаме от риби като херинга, скумрия, сьомга, риба тон, черен дроб, жълтък, масло, сметана, различни видове гъби. Така покриваме около 20% от нуждите си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Витамин D може да намали риска от диабет
Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове
Пробиотиците вдигат нивото на витамин D в организма
Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

Съмненията за ползата от хранителните добавки идват от ново проучване. В него са наблюдавани 2805 пациенти, при които в началото нивата на витамин D били под нормата. Те получавали дневно доза от 2000 IE / 50 микрограма като хранителна добавка. Учените обаче не успели да докажат положителен за здравето ефект от приема й. Увеличената концентрация на витамин D в кръвта не довела до намалена поява на определени заболявания, които зависят от него. Не намалял рискът от хронични заболявания. Забелязано е малко по-рядка поява на колоректален рак, но като цяло не бил отбелязан спад на новопоявилите се тумори.

Витамин D като добавка не намалил стойностите на гликирания хемоглобин при диабетиците. При по-възрастните, особено жените, дневна доза от 800 IE/20 микрограма леко намалила смъртността. Какви са изводите? Според учените ниските нива на витамина не са причина, а следствие на много заболявания. Стойности под нормата се свързват с възпалителни процеси. Затова те съветват да не се прибързва с вземането на добавки. За изясняването на връзката на витамин D с превенцията на определени заболявания се правят 5 проучвания с 20 000 пациенти, които ще приключат през 2017 г.

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Добавките с витамин D не носят полза беше последно модифицирана от: март 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *