Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

PRINT

Съществува пряка връзка между повишената дневна сънливост и недостатъкът на витамин D в човешкия организъм. Изводът е на учени от Държавния университет на Луизиана в САЩ. Авторът на проучването Дейвид Маккарти подчертава, че първоначално той не си е поставял за задача да открие причините за тази връзка.

Искал само да потвърди получените в хода на предишни изследвания данни, че недостатъчното ниво на витамина в организма може да бъде  причина или следствие на повишената дневна сънливост и да се прояви пряко или косвено чрез хронична болка.

„Открихме съществена връзка между нивото на витамин  D и сънливостта, но тя се оказа доста по-сложна, отколкото по-рано предполагахме. Важно е да се проведат допълнителни наблюдения, за да се установи по-ясно кое е причината и кое – следствието. Това ще даде възможност да се подобрят съвременните методи за терапия“, коментира д-р Маккарти.

В проучването му участвали 81 пациенти на клиника за лечението на разстройството на съня, които се оплаквали от проблеми със съня, а също и от неспецифични болки. При всички пациенти била поставена диагноза обструктивна сънна апнея като причина за смущенията. Нивата на витамин D при тях били измерени чрез анализ на кръвта, а сънливостта – по скалата Epworth Sleepinessе.

Публикуваните резултати в списанието Journal of Clinical Sleep Medicine гласят, че колкото по-голяма била дневната сънливост  при съответния пациент, толкова по-ниско било нивото на витамина. Учените напомнят, че по-голямото количество от него се изработва от самия организъм – достатъчно е да прекарваме известно време на открито. Витамин D е много важен за здравината на костите, но напоследък учените откриват и много други негови ключови функции.

Свързани теми:

Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак

Трима от 4-ма българи с недостиг на витамин Д

СНИМКА:

[Общо: 3    Средно: 4/5]
Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *