Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак

PRINT

Въпреки че живеем в слънчева страна, през зимата немалка част от българите изпитват недостиг на важния витамин D, каза д-р Александър Шинков от ендокринологичното дружество. Само 20% от жителите на големите градове имат достатъчно витамин D, а на село са 30%. Към 27% от жените и 15% от мъжете са с драстично ниски нива. Данните са от национално представително проучване с 2032 души, осъществено през 2012 г.

Една от главните причини е мръсният въздух в големите градове. Твърдите частици във въздуха разсейват лъчите, с чиято помощ в кожата се синтезира важният витамин. Той е всъщност хормон с много и важни функции в организма, обясни д-р Шинков. Липсата на витамина може да отключи остеопороза – заболяване, при което костите стават чупливи. Той е отговорен и за имунитета. В момента текат проучвания по хипотезата, че липсата му се свързва дори с онкологични заболявания като рака на дебелото черво.

Витамин D се набавя главно по два естествени начина – с храната и като се печем на слънце. В продуктите от супермаркета обаче няма много от него. Ако искаме да си го набавим от яйцата, трябва да изядем 30 жълтъка, за да получим дневната доза – 800 до 1000 единици. Тя се съдържа в порция сьомга, но само ако е дива. В някои страни има програми – витаминът се добавя в хляба, маслото и други продукти.

Когато се печем много дълго на слънце пак няма полза, понеже мелатонинът, който прави тена, блокира синтеза му, пояснява д-р Шинков. Затова при възрастните, които са с повишен риск от остеопороза, е добра витаминът да се приема като хранителна добавка. Няма риск от предозиране. Седмичната доза може да се вземе и наведнъж, понеже той се отделя бавно в тъканите. Токсичен ефект има чак при дози от над 40 000 единици.

Стигне ли се до намалена костна плътност, добре е лечението да продължи 4-5 г. Само в тежките случаи до трае 8-9 г. Доказано е, че то намалява наполовина риска от счупвания, посочи ендокринологът. При по-възрастните те са сериозен риск, защото водят до принудително залежаване и висока смъртност.

В момента се разработвали нов тип медикаменти, които инхибират ензимите, участващи в разграждането на костта.

Свързани теми: Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Спират лекарства с калцитонин при остеопороза, има риск от рак

Жени с тромбоза да внимават с хапчета за остеопороза

Сините сливи пазят от остеопороза

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *