петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТърсят се 120 млн. лв. за нова голяма национална детска болница

Търсят се 120 млн. лв. за нова голяма национална детска болница

За скорошното изграждане на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“ се обяви инициативен комитет. Символично това бе оповестено на 1 юни – Деня на детето. България е единствената европейска страна, в която няма Национална педиатрична болница. Малките пациенти и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София.

Често родителите чуват „Не сте за тук“

Често родителите чукат от врата на врата с болните си деца, само за да чуят отговора на лекарите „Не сте за тук“. Идеята е всички детски звена да се съберат в едно лечебно заведение. „Детски здравен парк“ да има диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни функции, посочи проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация и член на Инициативния комитет за изграждането на болницата.

Идеята, която ще бъде развита и аргументирана от експерти в детайли, ще бъде представена на различните държавни институции и органи. По груби изчисления болницата ще струва около 120 млн. лв. Според проф. Пилософ пари може да се намерят, стига държавата да се ангажира с проекта.

При някои болни деца трябва да се реагира за броени часове 

Често в практиката си се сблъсквам със случаи на болни деца, когато се надпреварваме с времето. Трябва да се направят изследвания, да се консултираме с различни специалисти и да действаме възможно най-бързо, обясни д-р Елена Георгиева от Националната педиатрична болница. При сегашните условия това е невъзможно да се случи, дори ако случаят е спешен.

Само ако са събрани в една голяма болница различните детски специалисти ще могат да обменят мнения и да се консултират помежду си в кратки срокове. Това ще улесни диагностично-лечебния процес. Болницата няма да е просто място със скъпоструваща съвременна апаратура, а и център с висококвалифицирани специалисти. Освен това ще предлага високоспециализирана спешна помощ, както и комплексна психологическа и социална подкрепа за децата и техните семейства. Ще се обучават родители на деца с хронични проблеми, ще се предлагат адекватна рехабилитация и палиативни грижи.

От десетилетия институциите си прехвърлят топката

Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в момента този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план на СГО за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и изразходвани доста средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен. През 2013 г. Министерство на здравеопазването приема идеята, но само след месец правителството подава оставка и въпросът не е придвижен.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -