петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЗдравните медиатори помагат на ромите за достъп до медицинска помощ

Здравните медиатори помагат на ромите за достъп до медицинска помощ

Подкрепата на проекти с важен обществен принос са част от корпоративната социална политика на компанията „ГлаксоСмитКлайн“ (GSK) България. Два от тях – „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ и „Приказки без край“, бяха представени на пресконференция в  резиденцията на Британското посолство в София.

Здравните медиатори помагат на институциите за работа с малцинствените общности

България се прочу в ЕС с един много успешен проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. На практика това е създаването на мрежа от здравни медиатори, които помагат на институциите за работа с ромското малцинство. Преди време попаднах в ромската махала на Бяла Слатина и се запитах какво може да направим, за да може тези деца да растат в по-добри условия, така генералният директор на GSK за България Николаос Ксидиас мотивира подкрепата си за проекта. GSK стои зад него още от 2010 г.

За 7 г. броят на обучените и практикуващи здравни медиатори се увеличават от 105 на 215. Без тяхна помощ много от ромите щяха да останат без ваксини и достъп до елементарна медицинска помощ. Общините,  които се присъединяват към инициативата, вече са 113. Към днешна дата „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ е мултиплицирана в още 4 европейски държави – Унгария, Сърбия, Румъния и Словакия. „Някои от тях избраха да учат медицина и вече са лекари. Така проектът дава шанс на някои роми да израстнат личностно“, подчерта проф. Ивайло Търнев, председател на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“.

Здравните медиатори се явяват свързващо звено между общопрактикуващите лекари, регионалните здравни инспекции, общините и хората от труднодостъпните райони. Една от целите на проекта е да се подобрят хигиенните навици на децата и техните родители. Проблем е, че дейността на медиаторите още не е регламентирана в закон. Д-р Лъчезар Иванов от парламентарната здравна комисия обеща, че такава нормативна рамка ще бъде подготвена възможно най-скоро.

Приказки и смешки разведряват децата в болниците

Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“ стартира през 2012 г. като част от програмата за социална отговорност на GSK България и „Panadol Baby“. Тя се подкрепя от Българска педиатрична асоциация. За 5 години аниматорската програма е покрила детските клиники на 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе. До този момент аниматорите са направили над 3000 посещения и са достигнали до повече от 11 600 деца. Оказва се, че с помощта на приказките и смехотерапията болничният престой на малките пациенти се съкращава с 2-3 дни, посочи проф. Владимир Пилософ, председател на Педиатричната асоциация.

„Тези два проекта са насочени към подобряване на общото здравно състояние в страната, а напредъка, който бележат е изключителен“, каза генералният директор на GSK България Николаос Ксидиас (на снимката).

Николаос Ксидиас

Сали Стори, вицепрезидент на GSK и директор на клъстера за Югоизточна Европа, разказа за опита на компанията на глобално ниво. Като научно ориентирана компания, само през 2016 г. GSK е инвестирала 3.6 млрд. лири за научноизследователска и развойна дейност. Изследванията й са фокусирани в областта на респиратория, ХИВ и инфекциозни заболявания, имуновъзпаления, онкология и редки болести.

“Днес все още има милиони хора без достъп до основни здравни грижи, хиляди заболявания без адекватно лечение и милиони хора, които страдат от хронични заболявания. В GSK искаме да променим това. Искаме да помогнем на хората да правят повече, да се чувстват по-добре, да живеят по-дълго”, каза Сали Стори.

Компанията е част и от иновативно глобално партньорство с организацията Save the Children, насочено към постигне на трайна промяна за най-уязвимите деца в света и спасяването на живота на 1 млн. деца.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -