Реклама
Начало Здравна политика Търсят се 120 млн. лв. за нова голяма национална детска болница

Търсят се 120 млн. лв. за нова голяма национална детска болница

0
болно дете вируси висока температура
Реклама

За скорошното изграждане на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“ се обяви инициативен комитет. Символично това бе оповестено на 1 юни – Деня на детето. България е единствената европейска страна, в която няма Национална педиатрична болница. Малките пациенти и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София.

Често родителите чуват „Не сте за тук“

Често родителите чукат от врата на врата с болните си деца, само за да чуят отговора на лекарите „Не сте за тук“. Идеята е всички детски звена да се съберат в едно лечебно заведение. „Детски здравен парк“ да има диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни функции, посочи проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация и член на Инициативния комитет за изграждането на болницата.

Реклама

Идеята, която ще бъде развита и аргументирана от експерти в детайли, ще бъде представена на различните държавни институции и органи. По груби изчисления болницата ще струва около 120 млн. лв. Според проф. Пилософ пари може да се намерят, стига държавата да се ангажира с проекта.

При някои болни деца трябва да се реагира за броени часове 

Често в практиката си се сблъсквам със случаи на болни деца, когато се надпреварваме с времето. Трябва да се направят изследвания, да се консултираме с различни специалисти и да действаме възможно най-бързо, обясни д-р Елена Георгиева от Националната педиатрична болница. При сегашните условия това е невъзможно да се случи, дори ако случаят е спешен.

Само ако са събрани в една голяма болница различните детски специалисти ще могат да обменят мнения и да се консултират помежду си в кратки срокове. Това ще улесни диагностично-лечебния процес. Болницата няма да е просто място със скъпоструваща съвременна апаратура, а и център с висококвалифицирани специалисти. Освен това ще предлага високоспециализирана спешна помощ, както и комплексна психологическа и социална подкрепа за децата и техните семейства. Ще се обучават родители на деца с хронични проблеми, ще се предлагат адекватна рехабилитация и палиативни грижи.

От десетилетия институциите си прехвърлят топката

Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в момента този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план на СГО за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и изразходвани доста средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен. През 2013 г. Министерство на здравеопазването приема идеята, но само след месец правителството подава оставка и въпросът не е придвижен.

Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version