Проф. Карсън, първи разделил сиамски близнаци, идва в Пловдив

PRINT
alt

Проф. Бен Карсън, хирургът с невероятна кариера и изключителна биография, останал в историята като първия хирург успешно „разделил“ сиамски близнаци, ще гостува на Медицинския университет в Пловдив. Той ще изнесе пред българските си колеги лекция „Допустимо поемане на риск в неврохирургията“ на 12 септември от 11 ч.

Проф. Карсън е роден на 18 септември 1951 година в Детройт, щата Мичиган. Последователно завършва философия в Йейлския университет и получава медицинско образование от Мичиганския университет, след което постъпва в неврохирургията на болница „Джонс Хопкинс“ в Балтимор. През 1984 г. на 33-годишна възраст става най-младият завеждащ отделение в историята на „Джонс Хопкинс“ институциите. Изтъкнатият професор по неврохирургия, пластична хирургия, онкология и педиатрия и до днес ръководи отделението по Детска неврохирургия. Той е също и ко-Директор на Краниофациалния Център към институтите „Джонс Хопкинс“. Затова за него казват, че е олицетворение на сбъднатата американската мечта: „момче от гетото“ става „неврохирургът с божествени ръце“.
През 1987 година професор Карсън завинаги влиза в историята на световната хирургия като първият хирург успешно „разделил“ сиамски близнаци (the Binder twins), родени съединени в задната част на главата. За извършването на това хирургично чудо под ръководството на професор Карсън 70-членният хирургичен екип е работил 22 часа.
Заради изключителната прецизност, брилянтна оперативна техника и постижения в неврохирургията проф. Карсън е определян като „надарен от Бога хирург“.
Носител е на най-високото гражданско отличие в САЩ „Президентския Медал на свободата“, с което е удостоен през 2008 г. от президента Джордж Буш. Автор е на над 90 публикации.
На следващия ден проф. Карсън ще участва в работата на Първата национална конференция за Редки болести за студенти по Медицина, която ще се проведе в Новотел Пловдив.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Проф. Карсън, първи разделил сиамски близнаци, идва в Пловдив беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *