вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПовече изследвания ще са безплатни от 2022 г. – ето кои

Повече изследвания ще са безплатни от 2022 г. – ето кои

Повече изследвания да са безплатни за здравноосигурените българи. Това предлага в проект за актуализиране на Наредба №9 здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Промените са публикувани за обществено обсъждане до 19 декември 2021 г.

Ето кои изследвания може да се покриват от НЗОК от 1 януари 2022 г., ако промените се приемат в този вид:

  • Теста за антитела след COVID-19 – към момента хората заплащат сами това изследване, независимо дали има основателни медицински причини или е просто за сведение. Предвижда се от 2022 г. специалисти да могат да издават направление за теста за антитела. Става дума за количествено определяне на IgG антитела, като резултатът позволява оценка и проследяване на имунния отговор на преболедували или ваксинирани срещу COVID.
  • D-димер – това е изследване, което задължително се прави на пациентите с коронавирус, които се лекуват в болница. Смята се за много показателно, какъв е рискът от тромбозни усложнения, не при COVID, но и при дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и др. Позволява навреме да се открият потенциални проблеми в кръвосъсирването и така да се избегне фатален изход.
  • Туморен маркер – Протеин на човешкия епидидим 4, който дава ранна оценка на риска от тумори на яйчниците. Позволява своевременно диагностициране на рака на яйчниците, както и точна оценка на риска от метастази.
  • Изследване за HPV – човешки папиломен вирус, който причинява рак на маточната шийка. Предлага се то да покрива поние 14 високорискови канцерогенни типa на HPV. Задължително в тази група влизат HPV 16 и HPV 18, виновни за близо две трети от случаите на рак на маточната шийка и някои други.Човешкият папиломен вирус е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за широкото му разпространение, посочва в мотивите си министърът. В повечето случаи инфекцията протична безсимптомно, което води до късното откриване на предракови и дори ракови изменения.
  • За пациентите с диабет се предлагат две нови амбулаторни процедури. Първата включва обучение и консултиране на пациентите то отношение на хранителния и физически режими. Втората касае пациентите, които използват инсулинови помпи и/или сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата.

Разчита се по този начин да бъдат повишени необходимите знания, с чиято помощ пациентът ще упражнява по-добър контрол над захарната болест, която в много страни се оприличава на епидемия.

Промените в Наредба №9 предвиждат още заплащане на анестезията за лица под 18 г. при провеждане на образна диагностика като компютърна томография или ЯМР, ако се налага. За тези изследвания се налага пациентът да прекара неподвижно известно време, което при децата, особено при по-малките, се оказва трудна задача.

Предложението на МЗ предвижда още създаване на конкретни медицински критерии за проследяване на пациенти с тежки мозъчни увреди. Тук целите са две – да подобрят наблюдението и сигурността на такива пациенти, но също така да се осъществи по-бърз контакт с координаторите по донорство при потенциален донор.

Източник: Министерство на здравеопазването

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -