Отнемат правата на д-р Маслев заради скандала в КОЦ Пловдив

PRINT

Министър Москов издаде заповед за отнемане правата на д-р Петко Маслев, патолог в КОЦ – Пловдив, да упражнява медицинска професия в България за период от две години. Министърът подписа разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Проверките на ИАМО, НЗОК и прокуратурата продължават. До мярката се стигне, след като репортери на „Господари на ефира“ излъчиха в ефир оплаквания от пациенти за направени ненужни операции и сгрешени диагнози. Пловдивски сайт обаче публикува писмо от едната пациентка, показана в репортажа на Нова тв, която твърди, че върху нея е упражнен натиск да говори срещу лекарите и че репортажът е една манипулация.

Само преди дни директорът на лечебното заведение д-р Красимир Вальов заяви на пресконференция, че вътрешни проверки са показали, че няма нарушения на лечебно-диагностичния процес и медицинските стандарти. Други лекари от КОЦ Пловдив го подкрепиха, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака по повод изнесените информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи, но не знаят кой стои зад нея.

Днес стана ясно още, че министър Москов е изпратил писмо до кмета на Пловдив г-н Иван Тотев и председателя на ОС в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата. В противен случай министърът ще бъде принуден да предприеме действия по чл.51, ал.1, т.3 от ЗЛЗ.

Със заповед на министъра ИАМО започва цялостна проверка на КОЦ – Пловдив, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е възложил на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ да извърши проверка на лечебното заведение КОЦ – Пловдив след сигнал от „Господари на ефира“. След извършената проверка, ИАМО констатира нарушения при лечението на осемте пациента, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Отнемат правата на д-р Маслев заради скандала в КОЦ Пловдив беше последно модифицирана от: ноември 8th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *