Лекарските грешки са заради пестене при поставяне на диагнозата

PRINT

Неблагополучията около проследяването на бременните се дължат на основната идея, залегнала в нашето здравеопазване – финансовата целесъобразност да бъде водеща. Това заяви д-р Георги Ставракев, гинеколог от доболничната помощ и заместник председател на БЛС, по повод смъртта на 4 родилки в София за малко повече от месец. Това довело до абсолютно занижаване на медицинската целесъобразност при поставянето на диагнози и назначаване на лечение.

Сегашната система превърнала лекарите в счетоводители. От тях се изисквало да спазват лимитите и да попълват документи, а едва след това – да мислят за пациентите си.

Без да съм запознат с конкретните случаи, мисля, че системата, каквато е сега, води до много по-голям риск от грешки и недостатъчно доказани диагнози, добави той. Това не се лучвало, защото лекарите не искат да свършат работата си както трябва, а защото работят в такива условия с крайно ограничен ресурс. Ниското заплщане допълнително демотивирало специалистите. Болниците в Пловдив спешно търсели гинеколози, но срещу 550 лв. заплата. Изискват се обаче квалификации и умения, добивани за 10-15 г. обучение и стаж, поясни д-р Ставракев. Касат пък плащала само по 8 лв. за преглед на бременна в консултацията. Пица в ресторанта струва повече, отбеляза зам.шефът на БЛС.

„Акушер гинеколозите работят в една от най-рисковите сфери на медицината. Дори една нормална бременност може за много кратко време да премине в много рискова. Например отлепването на плацентата може да се случи без абсолютно никакви признаци, но да доведе до тежки усложнения“, коментира д-р Ставракев. Не било нужно всяка жена с рискова бременност да се изпраща в болница. Ако за доболничната помощ се осигурят повеч средства, има достатъчно възможности за диагностика и лечение. Сега обаче той трябвало да иска разрешение лично от директора на регионалната здравна каса, ако иска да изпрати пациент на скенер или ядрено-магнитен резонанс например.

Друго недомислие при бременните било, че ако тя е ползвала направление за гинеколог преди по-малко от месец, пак се правели сметки да минат 30 дни, преди тя да получи талон от джипитто си за женската консултация. В никакъв случай не може да се говори за директен и свободен достъп, обобщава д-р Ставракев.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарските грешки са заради пестене при поставяне на диагнозата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *