сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНеизвестен досега марш на Щраус звучи за юбилея на ВМА

Неизвестен досега марш на Щраус звучи за юбилея на ВМА

Военномедицинска академия отбелязва днес, 1 декември 2011 г., своята 120-годишнина. Основите на военната медицина са положени на 1.12.1891г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница. Отбелязването на празника ще започне с валидиране на юбилейна пощенска марка „120 години ВМА“ от г-н Валери Борисов – зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в 10.30 ч. в Музея на съобщенията (Централна поща, ул.“Гурко“№6). Марката е с илюстрован плик със стандартен знак за цена – 0,65 лв. на пощенската услуга, и специален пощенски печат, в тираж от 13 000 бр., а илюстрованият плик – 2 850 бр. Автор на проекта е художникът Ненко Атанасов.

В 12.00 ч. в Централното фоайе на ВМА ще бъде открита Юбилейна фотоизложба „120 години – Мисии без граници“. В експозицията са изложени 120 фотоси, проследяващи историята на ВМА и нейното участие в мисии. Сред тях за първи път ще бъдат показани уникални снимки от военномедицинското осигуряване в края на 19-ти век, от времето на войните в първата половина на 20-ти век, както и от над 30 хуманитарни мисии през последните 50 години. Фотоизложбата ще представи известният български фотограф Иво Хаджимишев, който впечатлен от видяното през обектива на военните медици, се вдъхнови да бъде неин куратор.

След тържественото събрание в киносалона на ВМА за първи път у нас ще звучи изпълнение на „Fest Marsch“ – марш на Йохан Щраус-син (1825-1899 г.). Маршът (ор. 452) е написан в чест на княз Фердинанд I Български и неговото коронясване на 22.09.1908 г. във В. Търново, когато е провъзгласена независимостта на България. Изпълнението на Гвардейския представителен духов оркестър на БА в чест на 120-годишния юбилей на ВМА е не само премиерно за България, но е и първата духова оркестрация на марша в света, авторска разработка на главния диригент на Българската армия капитан Ради Радев. Гвардейските оркестранти ще изпълнят и специално подготвен за юбилея на ВМА репертоар от класика, джаз и популярни евъргрийни.

Официалното честване на 120-годишнината на ВМА, ще започне от 12.00 ч. в Централното фоайе на ВМА.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -