четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекарските грешки са заради пестене при поставяне на диагнозата

Лекарските грешки са заради пестене при поставяне на диагнозата

Неблагополучията около проследяването на бременните се дължат на основната идея, залегнала в нашето здравеопазване – финансовата целесъобразност да бъде водеща. Това заяви д-р Георги Ставракев, гинеколог от доболничната помощ и заместник председател на БЛС, по повод смъртта на 4 родилки в София за малко повече от месец. Това довело до абсолютно занижаване на медицинската целесъобразност при поставянето на диагнози и назначаване на лечение.

Сегашната система превърнала лекарите в счетоводители. От тях се изисквало да спазват лимитите и да попълват документи, а едва след това – да мислят за пациентите си.

Без да съм запознат с конкретните случаи, мисля, че системата, каквато е сега, води до много по-голям риск от грешки и недостатъчно доказани диагнози, добави той. Това не се лучвало, защото лекарите не искат да свършат работата си както трябва, а защото работят в такива условия с крайно ограничен ресурс. Ниското заплщане допълнително демотивирало специалистите. Болниците в Пловдив спешно търсели гинеколози, но срещу 550 лв. заплата. Изискват се обаче квалификации и умения, добивани за 10-15 г. обучение и стаж, поясни д-р Ставракев. Касат пък плащала само по 8 лв. за преглед на бременна в консултацията. Пица в ресторанта струва повече, отбеляза зам.шефът на БЛС.

„Акушер гинеколозите работят в една от най-рисковите сфери на медицината. Дори една нормална бременност може за много кратко време да премине в много рискова. Например отлепването на плацентата може да се случи без абсолютно никакви признаци, но да доведе до тежки усложнения“, коментира д-р Ставракев. Не било нужно всяка жена с рискова бременност да се изпраща в болница. Ако за доболничната помощ се осигурят повеч средства, има достатъчно възможности за диагностика и лечение. Сега обаче той трябвало да иска разрешение лично от директора на регионалната здравна каса, ако иска да изпрати пациент на скенер или ядрено-магнитен резонанс например.

Друго недомислие при бременните било, че ако тя е ползвала направление за гинеколог преди по-малко от месец, пак се правели сметки да минат 30 дни, преди тя да получи талон от джипитто си за женската консултация. В никакъв случай не може да се говори за директен и свободен достъп, обобщава д-р Ставракев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -