четвъртък, 11 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОнкоболна: Отказват ми предписана лъчетерапия

Онкоболна: Отказват ми предписана лъчетерапия

Две клиники по лъчетерапия – в Онкологията и в ИСУЛ, отказали на жена, оперирана от рак на гърдата, да се запише за лечение, назначено от лекарска комисия. Не стига, че самата диагноза беше огромен шок за мен и за семейството ни, но сега се чувствам като натрапник и просител, обикаляйки по болниците, за да се моля да ми обърнат внимание, споделя Анастасия П., филолог.

Премеждията й започнали още след поставянето на диагнозата. Мамологът я изпратил с мнение за бърза операция при д-р Т.С., онкохирург в ИСУЛ. Отидох на предварителен преглед с направление, разказва Анастасия. Лекарят прибрал талона, но накрая си поискал 45 лв. за консултацията. Потвърдил заключенията на мамолога и също препоръчал туморът да се оперира възможно най-бързо. Пояснил обаче, че операцията ще струва 680 лв. Не сме говорили за избор на екип или за нещо друго, докторът си поиска парите просто ей така, допълва пациентката. Тогава тя се обръща за съвет към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, които я насочват към д-р Георги Байчев във ВМА. Отношението към мен като към пациент беше коренно различно, казва жената. Екипът я приел топло, назначили операцията само след 2-3 дни. Интервенцията минала добре, но биопсията показала, че са необходими още мерки срещу тумора – с лъчелечение и хормонална терапия.

Отидох първо в Онкологията, разказва жената. От регистратурата я препратили в кабинет, където трябвало да я прегледат и да я запишат за лъчетерапия. В епикризата ми пише на три места, че лекарски онкокомитет от ВМА препоръчва такова лечение, обяснява пациентката. Лекарката в кабинета изобщо не погледнала документа, а обяснила, че излизат в планов ремонт от 14 декември до средата на януари, затова в момента не записвали за лъчетерапия.

„После отидох в ИСУЛ. И там се молих да ме запишат, но след увъртане ми признаха, че на ускорителя обслужват само болни, които са оперирани в тяхната болница“, описва преживяното Анастасия. Посъветвали я да отиде в сряда и да се опита да влезе в приемния час на водеща жена професор, на когото да се „оплаче“. Ако тя преценяла, щяла да я запише в списъка на чакащите. Модерни апарати за лъчелечение в София има само на тези две места – Специализираната болница по онкология и ИСУЛ. Жената е притеснена не само от заболяването си, но и от отказа в лечебните заведения, където трябва да продължи терапията си. Оказа се, че трябва да се боря не само с рака, но и със системата, въпреки че редовно си плащам здравните вноски, коментира тя.

В Онкологията бяха изненадани, че техен лекар е върнал пациент. В момента записвали чак за края на март – април, но не отказвали да включат хора в листата. Официалният отговор от ИСУЛ гласи, че не отказват лъчетерапия на пациенти, които са оперирани в други болници.

Допълнение от 6 декември

Онкологията не е прекъсвала записване на пациенти за лъчетерапия

„Назначили сме проверка по сигнала за пациентка, дошла за лъчетерапия и върната. Извиняваме й се за неудобството“, каза доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница по онкология. Както вестникът вчера писа, лекарка от лечебното заведение обяснила на жената, че излизат в дълъг ремонт до края на януари и записването е преустановено за момента. В клиниката по химиотерапия наистина се извършват ремонтни дейности, но правим всичко необходимо това да не се отразява върху нашата ежедневна дейност и не е преустановявано записването на пациенти, опроверга твърдението доц. Валерианова. В клиниката по химиотерапия на ден минават по 60-70 души, а в лъчетерапията – над 110 души. Линейният ускорител работи на пълни обороти и затова понякога има повреди. Те обаче бързо се отстраняват и апаратът започва работа най-много след една работна смяна. Поддържането на пълната изправност на ускорителя и редовните доставки на медикаменти за химиотерапията са приоритет за най-голямата специализирана онкологична болница у нас по думите на доц. Валерианова.

СНИМКА: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -