четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата контролира болниците всекидневно от днес

Касата контролира болниците всекидневно от днес

Колко пациенти са постъпили и изписани в една болница, дали са спешен или планов случай, по коя клинична пътека се лекуват – тези данни вече ще постъпват директно в Националната здравна каса. Болниците, които имат договор с НЗОК, ще се отчитат направо в централата чрез онлайн портала nhif.bg. По подобен начин се отчитат сега джипитата.

Досега лечебните заведения се отчитаха първо в регионалните каси, а оттам информацията постъпваше със закъснение в НЗОК, казаха от касата. Сега данните ще позволят контрол в реално време, ако например в дадена болница приемът на пациенти скочи необичайно, коментират експертите.

Информацията от болниците включва освен данни за пациентите и наименование на заболяването им, регистрационен номер и име на лечебното заведение, приемна диагноза, както и кой лекар го е насочил към болница. Справката за изписаните пациенти ще съдържа както данните за лечебното заведение и за пациента, така и информация за това по коя клинична пътека е лекуван, коя е основната му диагноза, има ли придружаващи заболявания. Ще бъдат описани и процедурите, които са му били извършени.

Болниците са подготвени за новата система на отчитане, убедени са в НЗОК. През първия месец от старта на новата услуга ще бъде оказвано пълно съдействие на лечебните заведения за болнична медицинска помощ при нейното използване. Още през лятото започна подобряването на софтуера. Новият начин на отчитане бе тестван първо в три районни здравноосигурителни каси – София-град, София-област и Габрово.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -