Стволовите клетки се превръщат в убийци за рака на мозъка

PRINT

Стволовите клетки могат да бъдат превърнати в убийци на раковите, откриха в Харвардската медицинска школа. Учените там извършили успешни експерименти с гризачи, при които станало ясно, че тези клетки могат да произвеждат смъртоносен за рака токсин, предаде BBC. Хубавото е, че здравите тъкани не страдали от това.

Свойствата на стволовите клетки били променени с помощта на генното инженерство. Те били потопени в специален гел, и след това присадено на мястото, където се образувал тумор в мозъка. В резултат раковите клетки умирали, тъй като не можели да устоят на токсина, който нарушавал синтеза на важни за тях вещества. Преди това учените не успявали да победят солидния тумор с токсини. Експериментът обаче се оказал успешен.

По мнението на експертите стволовите клетки са бъдещето на онкологията. Засега те са тествани само на лабораторни мишки. Но учените се надяват да започнат клинични проучвания в рамките на 5 г. Успехът на новия метод ще даде нови надежди на пациентите с мозъчни тумори. Целта е да се разработи терапия за глиобластом – един от най-често срещаните тумори на мозъка.

Източник: BBC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Стволовите клетки се превръщат в убийци за рака на мозъка беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *