Проблеми с вътрешното ухо – причина за хиперактивно поведение?

PRINT
alt

Проблеми с вътрешното ухо може да се окажат вероятната причина за прояви на хиперактивност, защото предизвикват промени в мозъка, които се свързват с този синдром, съобщава ВВС. Това показват наблюдения на екип от специалисти от Медицински колеж „Алберт Айнщайн“ върху подрастващи с отклонения в слуха и равновесието. Тези млади хора често имали отклонения и в поведението.

Този факт е забелязан при наблюдения върху лабораторни мишки. Животните били особено активни, когато имат проблеми с вътрешното ухо, и особено ако са засегнати и ушната мида и вестибуларният апарат или страдат от глухота. По-късно експертите установили мутация в гена Slc12a2, която е налична и у хората. Блокирането на активността на гена във вътрешното ухо на гризачите увеличавало активността на животните. Учените изучавали и тази част от мозъка, която контролира движенията и в нея намерили необичайно висока концентрация на два вида протеини.

Когато на гризачи с генетична мутация дали халоперидол, използван за лечение на нервни тикове, концентрацията им се нормализирала, а също и нивото на активност. Това показало, че нарушенията в сензорната система влияят върху поведението. В действителност обаче при хора с хиперактивност тя едва ли се дължи само на мутация в Slc12a2.

Преди време немски и американски учени заявиха, че синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност не съществуват в природата и просто се диагностицират неправилно. Затова лечението им с тежки медикаменти не е оправдано, пише „Газета.ru“.

Специалисти от Русия и Швейцария смятат, че често диагнозата на лекарите не се определя от научни критерии, а се поставя интуитивно. Така 16.7% от медиците, изправени пред неясни случаи са диагностицирали този синдром, като при момчета това се случва 2 пъти по-често, отколкото момичетата. Изследователите виждат в това ясно влиянието на половите стереотипи. Затова хиперактивност, импулсивност и неспособност да се концентрират по-често се приписват на момчетата, тъй като те се свързват с повече движения.

Между другото, грешната диагноза се поставя често на момчетата от лекари от мъжки пол, отбелязват учените. Според тях още по-притеснителни са увеличените продажби на медикаменти, отпускани с рецепта на децата. В последно време се отчита деветкратен скок в употребата на тези препарати, като само дневната доза е нараснала с 10%.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Проблеми с вътрешното ухо – причина за хиперактивно поведение? беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *