Реклама
Начало Новини Проблеми с вътрешното ухо – причина за хиперактивно поведение?

Проблеми с вътрешното ухо – причина за хиперактивно поведение?

0
alt
Реклама

Проблеми с вътрешното ухо може да се окажат вероятната причина за прояви на хиперактивност, защото предизвикват промени в мозъка, които се свързват с този синдром, съобщава ВВС. Това показват наблюдения на екип от специалисти от Медицински колеж „Алберт Айнщайн“ върху подрастващи с отклонения в слуха и равновесието. Тези млади хора често имали отклонения и в поведението.

Този факт е забелязан при наблюдения върху лабораторни мишки. Животните били особено активни, когато имат проблеми с вътрешното ухо, и особено ако са засегнати и ушната мида и вестибуларният апарат или страдат от глухота. По-късно експертите установили мутация в гена Slc12a2, която е налична и у хората. Блокирането на активността на гена във вътрешното ухо на гризачите увеличавало активността на животните. Учените изучавали и тази част от мозъка, която контролира движенията и в нея намерили необичайно висока концентрация на два вида протеини.

Реклама

Когато на гризачи с генетична мутация дали халоперидол, използван за лечение на нервни тикове, концентрацията им се нормализирала, а също и нивото на активност. Това показало, че нарушенията в сензорната система влияят върху поведението. В действителност обаче при хора с хиперактивност тя едва ли се дължи само на мутация в Slc12a2.

Преди време немски и американски учени заявиха, че синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност не съществуват в природата и просто се диагностицират неправилно. Затова лечението им с тежки медикаменти не е оправдано, пише „Газета.ru“.

Специалисти от Русия и Швейцария смятат, че често диагнозата на лекарите не се определя от научни критерии, а се поставя интуитивно. Така 16.7% от медиците, изправени пред неясни случаи са диагностицирали този синдром, като при момчета това се случва 2 пъти по-често, отколкото момичетата. Изследователите виждат в това ясно влиянието на половите стереотипи. Затова хиперактивност, импулсивност и неспособност да се концентрират по-често се приписват на момчетата, тъй като те се свързват с повече движения.

Между другото, грешната диагноза се поставя често на момчетата от лекари от мъжки пол, отбелязват учените. Според тях още по-притеснителни са увеличените продажби на медикаменти, отпускани с рецепта на децата. В последно време се отчита деветкратен скок в употребата на тези препарати, като само дневната доза е нараснала с 10%.

 

Реклама

Exit mobile version