Нов тест открива прецизно ранни стадии при рак на маточната шийка

PRINT
рак на маточната шийка

Иновативен молекулярен тест за прецизно откриване на предракови  заболявания на маточната шийка започна да се прилага в Отделението по клинична патология на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Изследването представлява един от най-модерните и точни методи за оценка на състоянието в света.

Става дума за имунохистохимично изследване на тъканни материали (биопсии) на маточна шийка. Това поясни д-р Свитлана Бачурска, шеф на отделението. Обикновено биопсията се назначава, когато пациентката е била причислена към III В група по ПАП на цитонамазка.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

При биопсията обаче има някои трудности. Материалът често е много малък и така поставянето на окончателната диагноза се затруднява. Точно в такива ситуации тестът за молекулярна диагностика може да помогне. Той определя с голяма точност дали наистина се е стигнало до предраково изменение. Най-голямото предимство е, че заболяването се улавя в ранна фаза. Използваните в Пловдив тестове са на водеща американска диагностична компания.   

Изследването се провежда по автоматизириран процес и отнема два работни дни. Единственият минус е, че за момента не се покрива като разход от НЗОК.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените злокачествени заболявания при жените. За съжаление у нас то се характеризира с  трайна възходяща тенденция. По света то също е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред жените.

Терапевтично поведение при различните групи цитонамазка

По сведения от Световната здравна организация той се нарежда на трето място след рака на млечната жлеза и на тялото на матката. Коварното е, че преканцерозите и ранните стадии обикновено нямат клинични симптоми. Заболяването се проявява едва в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски.  

Специалистите препоръчват всяка жена да ходи редовно на гинекологичен преглед и цитонамазка. Когато промените на клетъчно ниво се установят в ранна фаза, лечението е с висока степен на ефективност и до рак не се стига.

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 3.4]
Нов тест открива прецизно ранни стадии при рак на маточната шийка беше последно модифицирана от: септември 18th, 2018 Iliana Angelova
loading...