Нов хирургичен метод увеличава преживяемостта при рак на яйчниците

PRINT
хайпек рак на яйчниците

Десет пациентки с рак на яйчниците са лекувани чрез циторедуктивна хирургия и ХАЙПЕК за година във верига болници „Медлайн – Централ Хоспитал“ в Пловдив. Това заяви началникът на отделението по гинекология д-р Георги Крумов, който припомни, че първата интервенция по иновативния метод е направена на 30 август 2016 г., а втората – на 1 септември.

„Твърде кратко е времето, за да можем да споделим наши собствени наблюдения, но все пак след първата година сме много обнадеждени, че 5-годишната преживяемост действително се увеличава с 80 процента при тези случаи. Ето това ни кара да изпитваме удовлетвореност от професията – когато виждаме благодарността на хората, разбираме, че има смисъл да работим“, заяви завеждащият.

д-р Георги Крумов Медлайн

Д-р Крумов (на снимката) отбеляза, че този тип терапия е трудно осъществима само от един лекар – гинеколог или хирург. Необходим е екип, при това с натрупан сериозен опит –  без хирурга д-р Грую Мишев, гинеколога д-р Борислав Иванов, анестезиолога д-р Стефан Василев, операционната акушерка Нели Джонджорова, резултатите нямаше да са същите. За всяка пациентка в операционната се грижат минимум десет човека.

За въвеждането на модерната технология от първостепенна роля е отношението на ръководството на лечебните заведения. На здравния мениджър д-р Невен Енчев му допада идеята, след като са му представени възможностите на метода. Веднага е закупено необходимото оборудване и най-важното започват специализации на хората от екипа в Торино, Италия, където се намира Референтният център за циторедуктивна хирургия и ХАЙПЕК, определящ тенденциите, развитието и стандартите. В момента на Ботуша се подготвят и колегите, които ще лекуват болни с рак на дебелото черво.

Пациентките, които сме обслужвали, са на възраст от 43 до 70 години. Част от тях вече са били оперирани другаде – при някои са премахнати матката, тръбите и яйчниците, в други случаи само е взета биопсия. Девет от жените се възстановяват успешно след интервенцията и се чувстват изключително добре. Продължава наблюдението им в онкологично отделение към МБАЛ „Централ Хоспитал“, което работи в сътрудничество с „Медлайн”.

„При нас на практика имаме идеални възможности комплексно да обслужим една жена, болна от карцином на яйчника, подчерта д-р Крумов. – Целта на реформата беше точно тази – на едно място да се направи и операцията, и химиотерапията. Комплексната грижа има ключова роля за излекуването на пациента. Много е важна и предоперативната подготовка – често се налага да се прави колоноскопия, за да се установи има ли засягане на чревната система. В това отношение разчитаме на колегите от отделението по гастроентерология.“

С болните и техните близки медиците поддържат непрекъснат контакт, за да оказват адекватна помощ не само на самите тях, но и на семействата им.

За съжаление една от пациентките почина от белодробна емболия, но това е усложнение, което може да се получи при всяка интервенция и от него няма спасение, каза д-р Крумов.

Той припомни, че циторедуктивната хирургия цели да премахне и най-малките видими туморни образувания по обвивката на коремната кухина и който и да е коремен орган. Веднага след интервенцията с химиотерапевтици, загрети до 42 градуса, се прави лаваж на коремната кухина за 60 или 90 минути. Смята се, че когато се премахне максимално количество туморна маса и веднага се атакува с температурата, ефектът е най-голям.

Много добре знаем, че не винаги можем да излекуваме болния, но за нас като лекари е важно да дадем шанс на човека, а това може да стане с прилагането на този иновативен метод, обобщи утвърденият гинеколог.

[Общо: 10    Средно: 3.8/5]
Нов хирургичен метод увеличава преживяемостта при рак на яйчниците беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *