Нов апарат за неинвазивна диагностика на ретината в Пловдив

PRINT

Единственият на Балканския полуостров апарат за неинвазивна диагностика на съдовете на ретината на окото – „AngioView“ заработи в пловдивския медицински център „ВизАрт“. Това съобщи известната очна лекарка д-р Гергана Попова, управител на лечебното заведение.

Апаратът е внесен от САЩ. Той намира приложение при пациенти, за които има съмнение, че страдат от влажна форма на макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, запушване на съдовете на ретината, глаукома, за които до момента се прави контрастно изследване с „Флуоресцеин“, апликиран венозно. Диагностиката е неинвазивна и безболезнена за пациентите. Апаратът работи, следейки движението на кръвните клетки в съдовете на окото. Изследването продължава между 2 и 5 минути. Резултатите дават възможност на офталмолога да определи състоянието на болния, да постави по-точна диагноза и да назначи терапия. Ако от първия път не бъде поставена диагноза, изследването може да се повтори още на следващия ден, обясни д-р Попова.

Досега този тип диагностика е провеждана с апарат за флоуресцентна ангиография. При нея се поставя контрастно вещество венозно, заради което изследването не бива да се провежда често, тъй като не е напълно безопасно за организма на пациента. За разлика от стария метод с новия диагностиката може да се прави толкова пъти, колкото е необходимо, за да се доуточни състоянието на болния. По време на лечението очният специалист също има възможността да следи динамично с апарата как се развива заболяването.

НЗОК все още не заплаща изследванията, тъй като апаратът е съвсем нов и едва сега си проправя път, но цената не е висока, увериха от медицинския център.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Нов апарат за неинвазивна диагностика на ретината в Пловдив беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova
loading...