Измерване на костна плътност за остеопороза вече се прави и в Майчин дом

PRINT
остеопороза лечение

Остеопорозата е заболяване, което се развива почти неусетно през годините, но може да даде големи поражения. В костта непрекъснато протичат процеси на разграждане и изграждане на костна маса. В даден момент обаче този баланс може да бъде нарушен. Причините са най-различни, обикновено са свързани с хормоните и настъпване на менопаузата. Костта изтънява и става крехка, може да се получи фрактура при минимална травма. Счупването на става при възрастните води до лечение на легло в продължение на седмици. Това залежаване се отразява негативно на здравето им като цяло.

Най-голямото епидемиологично проучване за остеопороза в България представя сведения, че само около една от четири жени сред по-възрастните има нормална костна минерална плътност (КМП). През последните десетилетия в света се развива истинска епидемия от остеопороза и остеопорозни фрактури, като честотата им нарасна повече от 2 пъти. През 2000 година остеопорозата е определена като третото социално-значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Ранната диагноза на остеопорозата е важна за успеха на лечението

Затова е особено важно заболяването да се установи възможно най-рано. Това става с измерване на костната плътност. Изследването не се поема от здравната каса, но е единственото, което дава сведения за състоянието на костно-ставния апарат. Според получените резултати лекарят ще препоръча лечение. Вече има медикаменти, които може да възстановят костната плътност.

Нов кабинет изследва за костна плътност в Майчин дом

От Университетската АГ болница  „Майчин дом” съобщават, че 1  февруари 2017 там е отворил врати такъв специализиран кабинет. Изследването остеодензитометрия се прави в кабинет 206 на Диагностично–консултативния блок на болницата. Работното време на кабинета е от 8.30 до 14 часа. Препоръчва се пациентите да си запишат час предварително на тел. 02/9172311. Цената е 35 лева.

При остеодензитометрията няма облъчване. Изследването се прави с помощта на ултразвукови сонди в областта на петата. Продължава няколко минути. Остеопорозата  се определя чрез дензитометрия, като се анализират данните от измерените стойности на костната минерална плътност (КМП). КМП е най-достъпният и важен за лекаря количествен критерий, който трябва да прецени дали при установените костни промени има повишен риск от фрактура.

[Общо: 10    Средно: 3.4/5]
Измерване на костна плътност за остеопороза вече се прави и в Майчин дом беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *