Диагноза и по iPad за наши пациенти

PRINT

Пациентът лежи във ВМА, а професор в Мюнхен дава насоки за лечението му, разглеждайки снимките му от рентген или скенер. Това е едно от възможните приложения на телемедицината в българското здравеопазване, обясни проф. Асен Петков, началник на катедра „Военна медицина“. Вчера във ВМА се състоя кръгла маса за новостите и тенденциите в нея под патронажа на ген. проф. Стоян Тонев. Това е втората фаза на проект, който развиваме с проф. Живка Винарова от Нов български университет, допълни проф. Петков.

Отдавна използваме телемедицината за консултации с чужди професори от Берн, Мюнхен и дори от САЩ. ВМА разполага със система, която може да обслужва населението при бедствия и аварии, а също и полева болница. „Използваме телемедицината за обучение от доста време. Имахме камери във всяка операционна и извършвахме обучение по този начин. Но тя трябва да се използва и за експертно мнение, становище. Всички тези възможности – консултации, изображения от рентген или скенер трябва да се използват в полза на пациента“, поясни проф. Петков.

Така лекарят рентгенолог може да не е до леглото на пациента, а в друг град или болница, но дава становище, като получи изображението на айпад или компютър. „Продължаваме да разработваме системите по телемедицина. Имаме доста от необходимата апаратура, но трябва да се купят и още камери. Те ще могат да се прилагат в дерматологията, офталмологията“, допълва професорът.

И ако техническите въпроси могат да се разрешат с допълнителни инвестиции, то юридическите, свързани с телемедицината, засега още не са напълно изяснени. „Този, който дава консултацията, не поема отговорност. Отговорността се носи от лекаря, който лекува пациента и е до него“, обяснява проф. Петков, който е специализирал телемедицина в САЩ. В света още се водела дискусия по тези въпроси.

Част от бъдещите планове на ВМА да развива технологиите си са свързани с покупка на специални камери. Те могат да изпратят изображение, сравнимо с това от традиционната образна диагностика. Например в гинекологията вместо колпоскоп лекарят преглежда със специален уред, който предава изображение към системата, а след това го изпраща по интернет в друга болница. Така на разстояние могат да се изпратят и биометрични данни – пулс, електрокардиограма, честота на дишане и др., за да се ориентира допълнително външният консултант.

ВМА разполага с две системи за телемедицина. Едната може да изпраща биометрични данни, а другата – образи. Има опция и за телеконферентна връзка. И двете биха могли да бъдат използвани при нужда, например бедствие или авария. Подвижната може да предава данни както по интернет, така и по сателит, например става дума за връзка с труднодостъпен район. Мобилната станция стига до мястото и подпомага лекарите, които работят там. Травми и изгаряния биха могли да бъдат диагностицирани по-добре, когато консултантите от дистанция виждат снимки на пациенти. Когато ВМА закупи допълнителната апаратура, ще се увеличи и броят на заболяванията, които ще се диагностицират с помощта на телемедицината. Лечебното заведение разполагало с достатъчно обучени специалисти, които да работят със системата. Тя пък била на високо ниво. В Европа има още много страни, които ни дишат праха, обобщи проф. Петков.

ВМА участва и в проект IMIHO, който цели да свърже военните болници от Югоизточна Европа. „България е водеща, предложихме връзката да става по нов начин. Преди беше само по сателит, а сега може да минава и по оптични кабели“, казва още проф. Петков.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Диагноза и по iPad за наши пациенти беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *