сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПотвърдиха: мъжете и жените са напълно различни!

Потвърдиха: мъжете и жените са напълно различни!

Обмяната на веществата при мъжете и жените се различава съществено, а детайлното проучване на този факт може да накара лекарите да се съобразяват и с пола при изписването на лекарства.

Това съобщават учени от центъра „Хемхолц“ в Мюнхен. Те изследвали кръвта на пациенти от двата пола и установили, че разлики има при 101 от 131 продукта на метаболизма. Това се отнасяло преди всичко до липидите и аминокиселините.

Свързвайки генетични данни и тези от обмяната на веществата, учените смятат, че могат да направят нови изводи за причините и хода на определени заболявания, а също и да разработят нови подходи за лечението им. „Мъжете и жените трябва да бъдат разделени в две съвсем различни категории като молекулярни профили“, пишат епидемиолозите Томас Илиг и Кирстин Мителщрас в сп. PLoS Genetics.

В проучването са участвали 3000 души. То е част от по-голямо проучване КОРА, което от 20 г. наблюдава здравето на хиляди хора от област Аугсбург. Целта е да се наблюдава влиянието на факторите от околната среда, поведението и гените. Това е първото изследване в света, което се занимава с връзката между генетичните особености, пола и обмяната на веществата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -