Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво

PRINT
грижи за кожата

Витамин D, който се синтезира в кожата при излагане на слънчева светлина, може да подобри шансовете за оцеляване на болни от рак, особено ако той е на гърдата, на дебелото черво или лимфом. Това разкрива ново проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“. Освен че се образува в подкожните слоеве под въздействието на слънцето, ние си набавяме витамин D и с храната.

Той се съдържа най-много в мазната риба (сьомга, сардини или скумрия), яйца, в обогатените мазнини за мазане, зърнените закуски и млякото на прах. Той помага на организма да усвоява по-добре калция и фосфора, необходими за здрави кости. Участва в още много процеси, като се свързва с протеина, известен като витамин D рецептор. Този рецептор се съдържа в почти всяка клетка на тялото.

Ново проучване, направено от проф. Хуи Ванг в Шанхай, показва, че онкопациентите с високи нива на витамин D имат по-големи шансове да живеят дълго. В анализа са включени 17 332 болни от рак. Така се очертали положителните тенденции при трите вида тумори – на гърдата, на дебелото черво и лимфом. Проучването е публикувано в специализираното издание Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Проф. Ванг и екипът му прегледали общо 25 различни проучвания, които мерели нивата на витамин D при пациенти с рак при поставяне на диагнозата и проследявали продължителността на живота им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Трима от 4-ма българи с недостиг на витамин Д
Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак
Нивото на холестерола се мени според сезона
Добавките с витамин D не носят полза

Изчислено е, че увеличаването му с 10 наномола на литър кръв увеличава с 4% преживяемостта при хората с рак. Все пак учените установили, че ефектът не бил толкова голям при следните тумори – на белия дроб, на стомаха, на простатата, левкемия и меланома. Проф. Ванг призовава лекарите да проверяват нивата на витамина при пациентите си, които получават онкологична диагноза. Това внимание е необходимо, като се има предвид колко често се среща недостиг на витамин D, допълва той. В България също бе направено проучване, което разкри, че въпреки многото слънчеви дни през годината в България, трима от четирима възрастни страдат от недостиг, особено през зимните месеци.

Източник: „Дейли мейл“

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *