Режим на хранене след операция на сливиците

PRINT
Д-р Любен Попов е добър детски УНГ лекар.

Операцията за отстраняване на сливиците – частично или пълно, се прави по-рядко днес в сравнение с преди десетилетия. Въпреки това има ситуации, когато тази хирургична интервенция е най-подходящото лечение. Прилага се по-често при деца, но понякога и при възрастните. След операцията на мястото на сливиците остава отворена рана. За да зарасне тя по-бързо, пациентите е добре да спазват определени правила, свързани с храните и напитките, казва водещият детски УНГ специалист д-р Любен Попов, който консултира пациенти в МЦ „Искър“ (Записване на тел. 0889 311 550). Течности се приемат още в първите часове след операцията. Изискването към тях е да не са газирани, да имат приятна стайна температура. В първите няколко дни се приемат внимателно на глътки, не се пият направо.

По този начин се избягват сраствания там, където са били сливиците

операция на сливици възпалено гърлоВнимателното отношение към хранителния режим след операцията помага да се избегнат евентуални сраствания. Иначе те водят до хроничен фарингит – едно доста неприятно състояние, което е нелечимо и създава проблеми цял живот. Оперираният трябва да пие течности начесто и на малки глътки. Това не важи за третата сливица – при нея се пие редовно и по малко, обяснява д-р Попов.

Забранени са газираните напитки, горещите питиета, прясно изцедени сокове с парченца или семки в тях. За възрастните е абсолютно забранен и всякакъв вид алкохол. Подходящи са сокове с хомогенна консистенция, хладки чайове и вода. Наблюдаващият лекар може да прецени и обясни на болния или на родителите точно и подробно, какво и колко е необходимо да се пие. Не трябва да се допуска обезводняване, защото то често води до кървене. Количеството на приеманите течности е в съотвествие с възрастта и килограмите на оперирания пациент.

Оперираното дете трябва да пие поне толкова, колкото е необходимо за едно здраво дете, ако е възможно и повече. Чрез набавяне на течности в организма, се компенсира от една страна кръвозагубата, от друга – фактът, че в следоперативния период храненето не е пълноценно. Ето по-конкретни препоръки:

 • най-малките дечица трябва да изпиват минимум литър и половина;
 • два литра е за по-големите;
 • до три литра е за децата над 16-17 години и възрастните.

В посоченото количество се включват напитки, попари, бульони, супи, а не само вода.

Вадене на сливици при деца – кога и как се прави

Без твърди частици в храната след операция

преглед на детеСедем до осем часа след интервенцията може да започне да се дава течна храна. Каши, пасирани супи, бульони са подходящи за първите два дни от следоперативния период. Трябва да се избягват киселите, пикантни и люти храни, както и по-силните подправки като черен и червен пипер, бахар, чили. Да не се ядат кетчуп и горчица.

Твърдите храни са абсолютно забранени, защото могат да доведат до разкъсвание на раната. Консумацията на сладолед в дните след отстраняването на сливиците е препоръчителна, обяснява д-р Попов. Сладоледът може да е леко поразтопен, да има консистенция на крем и задължително да не съдържа ядки, замразени плодове или други парченца, които могат да попаднат в оперативната рана и да рпичинят кървене.

Хранителният режим трябва да се спазва поне седем дни

Това важи за случаите, когато раната няма усложнения. Всичко е строго индивидуално и зависи от конкретния случай и конкретния пациент. Лекарят е този, който определя оптималното време, но стандартният режим трябва да се спазва минимум седмица след оперативното отстраняване на сливиците.

 • Съмнение за усложнения след операция и консултация с лекар трябва да се потърси, когато:
  оперираният има невъзможност или нежелание да преглъща;
 • започне кървене;
 • температурата се повиши над 37,5 градуса;
 • болният не може да отваря хубаво устата или усеща силна болезненост;
 • появят се сополи;
 • има промяна в говора – прегракнал глас, неясен езговор.

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

Това са симптоми, че трябва веднага да се потърси специалист! Добрият контакт между лекар и пациент е залог за бързото и успешно възстановяване в следоперативния период. По-добре излишен преглед, отколкото да се забави във времето и да възникнат усложнения, подчертава УНГ специалистът.

Трябва да се има предвид, че ако пациентът е в напреднала възраст, предишни боледувания са довели до повече сраствания на сливиците. Следователно съществува по-голям риск от следоперативно кървене. Въпреки че това важи основно за по-големите и възрастни пациенти, рискът не трябва да се подценява и в ранна детска възраст. Спазването на съветите на лекуващия лекар и навременното информиране за нежелани симптоми може да предотврати неприятни усложнения и бъдещи проблеми.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Режим на хранене след операция на сливиците беше последно модифицирана от: ноември 26th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *