понеделник, 20 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПроверяваме онлайн дали са ни лекували в болница

Проверяваме онлайн дали са ни лекували в болница

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага нова услуга на здравноосигурените лица. В сайта на институцията, в меню „Услуги за граждани“, се отваря секция „Отчетени дейности за здравноосигурени лица от договорни партньори на НЗОК“, където всеки може да извършва справки за използваната от него медицинска помощ  за период от 5 години, стига да е здравноосигурен (линкът е по-долу). Така може да проверите дали е отчетено, че сте лежали в болница, през кои месеци сте ходили на лекар (може да се види поотделно посещението при джипито или при лекар специалист), както и направените лабораторни изследвания. Досега за онлайн достъпа до подобна информация хората трябваше да ходят до РЗОК, за да получат специален персонален код. Все пак тази, достъпна с кода от РЗОК, е доста по-подробна.

Искат да платите избор на екип в болница? Вижте правилата

Справката се извършва чрез въвеждане на собствено име, ЕГН и код за спам, без да съдържа лични здравословни данни и медицинска информация. Ако видите знак „+“ за даден месец, това означава, че в информационната система на НЗОК съществува отчетена дейност от договорен партньор за съответния месец.
При изявено желание от страна на здравноосигурения, той може да се абонира за автоматично известяване за всяко регистрирано движение по здравното му досие на посочен от него електронен адрес. Достъпът до пълната информация, съдържаща се в здравното досие, както и абонаментът, са възможни от портала на НЗОК, меню „Услуги за граждани“, прозорец „Преглед на досие от здравноосигурените лица“.

Ако обаче желаете да виждате по-подробна информация за медицинските услуги, които са ви изписани по здравна каса, трябва да имате персонален код от РЗОК. Така ще може да виждате клиничната пътека, по която сте приети, видовете изследвания и специалисти, за които сте получили направления.

От 1 март гледаме здравното си досие с ПИН код

Проверката се осъществява с електронен подпис, с уникален код за достъп (УКД) или ПИК на НАП. Издаването на УКД се извършва на място в районните здравноосигурителни каси (РЗОК). В процес на изграждане е специализирано мобилно приложение, което ще предоставя информация за услугите от сайта на НЗОК. Въвеждането на новата услуга предоставя възможност за цялостен и пълен контрол на здравноосигурените за ползваната от тях медицинска помощ. При открити несъответствия всеки може да подаде сигнал до съответната РЗОК или на e-mail – grajdani@nhif.bg.

Линк към формата за справка

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -