събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеХранителната алергия може да се изяви с обрив или сърбеж

Хранителната алергия може да се изяви с обрив или сърбеж

Хранителната алергия протича различно и трябва да имаме предвид, че симптомите понякога са характерни, но друг път са нетипични. Това обяснява д-р Марияна Мандажиева, алерголог в Медицински център “Искър” (тел. за записване на час 0877589040). Свикнали сме да виждаме по телевизията отоци по устата и лицето като симптоми на хранителна алергия. При други хора обаче тя може да се изяви като болки в стомаха, газове и диария. Нерядко засегната е и кожата – на определени места тя се зачервява, сърби, има оток и малки издатини. Ако подозрителните симптоми, обриви се появяват във връзка с храна, задължително се консултирайте с алерголог. Няма смисъл сами да си назначавате изследвания, защото резултатите не са диагноза. Тълкуването трябва да се направи от специалист, подчертава д-р Мандажиева. Първата стъпка е да се изключат някои по-сериозни заболявания на гастроинтестиналния тракт или от алергичен произход като системната мастоцитоза. 

Най-общо хранителната алергия се разделя на три типа

Първият е алергия от бърз тип с участие на специфични IgE антитела, които могат да се докажат посредством кожноалергични тетове и/или кръвни (серумни) тестове. Тя се проявява с кожни обриви – уртикария, отоци, астматичен пристъп, остра хрема, спазъм на ларинкса, диария, повръщане, орална алергия и анафилактичен шок. 

Вторият основен клас алергични реакции са без производство на специфични IgE-антитела. Те протичат бавно със засягане само на червата. Това е групата на ентероколитните синдроми, предизвикани от хранителни протеини. Такъв е случая на алергията към кравето мляко в ранната детска възраст, която протича с диария, колики и кръв в изпражненията, изтъква д-р Марияна Мандажиева. 

Третата група хранителни алергии са смесени с участието и на антитела, и на клетки на имунната система – лимфоцитите. Вторично се включват като основен играч в имунното възпаление еозинофилите и затова са наречени еозинофилни езофагити и еозинофилни ентероколити.

Може ли да се израсне алергията към храна?

ядки срещу висок холестерол

Важно е да се разпознават острите, от бърз тип алергични реакции към храни, които може да са опасни за живота. Една шеста от хората на земното кълбо смята, че имат хранителна алергия. Процентът на страдащите от истинска хранителна алергия (с участие на имунната система, и по-точно – протичаща с алергични реакции от бърз тип в рамките на един час от консумация на определена храна) се оценява на 1-2 % от населението над 18 годишна възраст. Храните, които най-често причиняват хранителна алергия са:

  • краве мляко;
  • яйца;
  • фъстъци;
  • дървесни ядки;
  • соя; 
  • морски дарове и риба;
  • в по-редки случаи – пшеница.

При някои храни се развива хранителен толеранс рано в детството. Това се отнася за мляко и яйца. При други като фъстъците, а в някои случаи риба и ядки, алергията остава за цял живот, допълва алергологът.

Алергия или непоносимост?

Макар, че хранителната алергия е характерна за детската възраст, към нея има голям всеобщ интерес. Сред възрастното население при нежеланите реакции към храни се отъжествява хранителната алергия с хранителната непоносимост. 

Хранителната алергия е нежелана реакция към храна с участие на имунната система, която се случва при всеки повторен контакт с храна, както при консумация на храната, така и при допир с нея в тежките случаи. Чували сме за случаи на анафилактичен шок след целувка например при хора с алергия към фъстъци или яйца, припомня д-р Мандажиева. В киното тази тема се използва много ефектно. 

Точната диагноза, конкретната храна, избягване на контакта с нея, обучението за реагиране и овладяване на острите алергични реакции е дълъг процес, в който участват се извършва от тандема пациент и алерголог.  участниците в който понякога остават в контакт и приятелство за цял живот.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -