Подозират хормонални промени за склерозата на ухото

PRINT
намален слух отит

Отосклерозата е незаразно заболяването, което няма възпалителен произход. Става дума за дегенеративни промени в слепоочната кост, затова се нарича отосклероза (склероза на ухото). Засяга предимно млади жени след бременност и раждане, но в някои от най-тежките случаи започва в пубертета. Няма нищо общо с намалението на слуха у възрастните хора (пресбиакузис). Съотношението на заболелите жени към мъже е около 3 към 1.

Причините не са известни. На първо място, се коментират хормонални промени, например след раждане. В последните години са проследени заболели от една и съща фамилия и убедително се налагат наследствени причини. В трети случаи отосклерозата е съпътстваща на дегенерализирано заболяване, при което се увреждат и ушите.

Обикновено са засегнати и двете страни

Обикновено отосклерозата е двустранно заболяване, засягат се и двете слепоочни кости. Когато склеротичното огнище се локализира на пътя на звуковата вълна, се появяват симптомите намален слух и шум в ушите. При много други случаи се развиват т.нар. неми зони, когато слухът не е намален и нито лекарят, нито болният се сещат, че заболяването съществува и в другото ухо.

През миналия век в САЩ бяха направени задълбочени проучвания върху слепоочни кости на оперирани с едностранна отосклероза и в чуващото противоположно ухо бяха открити такива „неми“ зони.

Склеротична кост се изпречва на пътя на звука

Причината за болестта не е известна, но подробно е проучен механизмът на увреждане на слепоочната кост. В началото в определени участъци се развиват малки кръвоносни съдове, структурата на костта се размеква и се формира огнище, подобно на гъба. Този период се нарича отоспонгиоза.

По-късно кръвоносните съдове изчезват и се заместват със склеротична кост. Ако тези промени се развиват на пътя на звуковата вълна, а това обикновено, става в стремето и около него, провеждането на звука се блокира и не се предава на нервните клетки във вътрешното ухо.

Оглушаването е често срещано в клиничната практика

Болният оглушава. Тази форма е най-често срещана в клиничните случаи и най-често подлежи на операция. Налице е парадокс – ние не знаем причината на заболяването, но знаем механизма на увреждане и чрез операция възстановяваме слуха.

Операцията за възстановяване на слуха е разработена в средата на миналия век в САЩ и разпространена в цял свят. Склерозиралото стреме се отстранява и се замества с протеза от титан, злато, платина, стомана или пластмаса.

Слуховият апарат е алтернатива

Ако пациентът не желае операция, може да ползва слухов апарат. Обикновено младите хора предпочитат оперативно лечение, а възрастните – слухопротезиране.

Тук е мястото да се каже, че нито операцията, нито слуховият апарат премахва заболяването, тъй като причината за него остава. Въпреки това и двата метода дават възможност за добър слух и жизнен комфорт.

Отосклерозата обикновено засяга и двете слепоочни кости, но локализацията на огнището определя ще има ли, или няма да има симптоматика.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Подозират хормонални промени за склерозата на ухото беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *