Обилното потене – хиперхидроза, се лекува с хапчета и ботокс

PRINT
обилно потене

Обилното потене може да бъде наистина дискомфортно и да причинява неудобство при общуването с други хора. На медицински език прекалено обилното изпотяваше се нарича хиперхидроза.

Според статистиката от това състояние страда 3% от световното население. Най-често изпотяването е под мишниците (при 1,4% от засегнатите), но може да бъде и по дланите и стъпалата (в 0,7%). Обилното отделяне на пот започва в най-различна възраст, но обикновено началото е в пубертета или между 35 и 55 години. Жените и мъжете са еднакво засегнати.

Генетични причини за обилното потене

Прекомерното изпотяване в различни части от тялото се дели на два основни вида: първично и вторично.

Първичното обилно изпотяване или т.нар. първична хиперхидроза започва още в юношеските години и се дължи на генетични причини. В много от случаите пациентите може да треперят от студ и въпреки това да продължават да се изпотяват. Най-често първичното изпотяване е по дланите, стъпалата и под мишниците, защото това са трите места с най- гъста концентрация на потни жлези. Отличителен, белег за първично изпотяване е проявата му само в будно състояние.

Вторичното свръхизпотяване е свързано е някои заболявания, прием на определени лекарства или физиологични състояния като например климактериума при жените. Необходимо е да се провери функцията на щитовидната жлеза, да се направят изследвания за някои неврологични заболявания, инфекции, тумори и автоимунни болести. Вторичното изпотяване за разлика от първичното се проявява и по време на сън.

Пациентите с първична хиперхидроза обикновено имат и други роднини със същите оплаквания. Смята се, че при всички тях потните жлези се стимулират по-силно от холинергичните нервни окончания.

Лечението на хиперхидрозата е индивидуално

Лечението на този тип хиперхидроза е трудно и се назначава в зависимост от особеностите на клиничната симптоматика при всеки пациент. Повлияването на хиперхидрозата или казано с други думи – успехът от лечението – се измерва по специална скала в степени от 1 до 4, като 1 означава намаляване на изпотяването с 50%, а 2 – с 80%,

По-леките форми се повлияват от специални дезодоранти, съдържащи антиперспиранти. Те едновременно имат действие на дезодоранти, но и намаляват количеството на секретираната пот. Антиперспирантите обикновено съдържат алуминиеви соли, които частично запушват порите и намаляват изтичането на потта от каналите на жлезите. При по-тежки форми се препоръчва йонофореза с алуминиеви соли. Новост в терапията на хиперхидрозата е лекарство, което основно се прилага при свръхактивен пикочен мехур. Оказва се, че същото лекарство може да повлияе и обилното изпотяване. Таблетките се вземат по схема, дозата се покачва през определени интервали и затова пациентът трябва да се наблюдава от компетентен лекар. Възможни са странични действия като сухота в устата, световъртеж и други.

Най-тежките форми на хиперхидроза се повлияват успешно с ботулинов токсин. Неудобството на този метод е свързано с високата цена на процедурата и краткотрайността на ефекта — потоотделянето спира за около 6 месеца и след това инжекциите с ботокс трябва да се повторят. В някои случаи се практикува и хирургично отстраняване на потните жлези от областите с най-силно изпотяване.

доц. Жана Казанджиева

 

Доц. Жана Казанджиева, УМБАЛ Александровска, Клиника по кожни болести 

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Обилното потене – хиперхидроза, се лекува с хапчета и ботокс беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *