Липосаркомът не дава разсейки, но може да стане като футболна топка

PRINT

Липосаркомите произлизат от мастната тъкан около бъбречното пространство и обикновено предизвикват сериозно нарастване на корема. Някои от болните дълго време мислят, че просто дебелеят. Тези тумори представляват около 0,8% от всички онкологични заболявания.

За липосаркомите се предполага, че се дължат на генетични дефекти, но не са заразни. Съставът им е от мастна и съединителна тъкан, тяхната особеност е, че растат много бурно, пояснява д-р Иво Близнашки от болница „Софиямед“. По принцип не дават разсейки, но неприятното е, че обемът им бързо се увеличава в геометрична прогресия – 2 см – 4 см – 16 см. Обхващат и съседни органи. Друга особеност е, че много бързо рецидивират. Това е неприятно, защото не може едно и също място да бъде оперирано многократно. Една-две или три операции са допустими, но не и много повече, казва д-р Близнашки.

Той посочва като пример свой пациент на 35 г., при когото за по-малко от 3 г. се налага да правят трета операция. „Въпреки че първият път махнахме всичко, което се виждаше, туморът отново започна да расте. Мастната тъкан е нормална опорна тъкан в коремната кухина, но появи ли се тя някъде, ракът отново тръгва. Третият път отново махнахме образувание колкото футболна топка от вътрешната страна на гръбначния стълб“, продължава разказа си той.

При тези тумори химиотерапията и лъчелечението нямат почти никакъв ефект, което прави операцията единственото възможно лечение. Липоскаркомите имат различни подвидове според тъканите, които са под тях – мускулна, нервна съединителна или мастна тъкан. Понеже стават много големи като размер, притискат останалите органи и така се стига до първите оплаквания. „Едва тогава хората усещат, че има някакъв проблем. Повечето ни пациенти идват с вече много големи тумори. Казват, че дълго са търпели, имали са неясни болки, обикаляли са различни лекари, които нищо не са открили“, коментира хирургът.

За късното откриване на болните допринасял и все по-разпространеният подход пациентът направо да се изпраща за изследване, вместо да бъде прегледан с опипване на корема. Това е прост начин да се види дали няма някакви втвърдявания или образувания в тази област. Няма как лекарят да не усети подобно голямо образувание, ако прегледа внимателно пациента. Изпратен на изследване с модерна апаратура, болният се връща след около седмица, когато лекарят вече е забравил какъв е бил проблемът. 

Свързани теми: Уникална протеза „расте” с крака на дете с остеосарком

ЯНУАРИ: Ракът на гърдата е лечим, ако се хване навреме

Извадиха 3 кг тумор от черния дроб на мъж

Избавиха китаец от тумор като топка на лицето

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Липосаркомът не дава разсейки, но може да стане като футболна топка беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *