Амнезията при мозъчно сътресение отминава сама

PRINT
линейка бърза помощ

Травмите на нервната система се превръщат постепенно във все по-често срещано заболяване поради нарастващия транспортен и битов травматизъм. Черепно-мозъчните травми (ЧМТ) включват всички увреждания на меките тъкани, черепните кости, мозъчните обвивки и главния мозък, причинени от въздействието на различни механични фактори.

Класификация на черепно-мозъчните травми:

  • според тежестта – леки, средно тежки и тежки;
  • според целостта на меките тъкани на черепа:

а) открити – проникващи и непроникващи

б) закрити – сътресение на мозъка, контузия на мозъка, мозъчно притискане и фрактури на черепа.

У нас годишно се регистрират около 150 случая на черепно-мозъчни травми на 100 000 души население. Според различни статистики около 7% от травмите са тежки, 12%-средно тежки, и останалите 81% се причисляват към леките.

Сътресението е най-леката степен на закрита черепно-мозъчна травма

В паренхима на главния мозък не се откриват морфологични изменения на компютърната томография или магнитно-резонансната томография. Клиничните симптоми се изразяват в:

  • нарушено съзнание – от секунди до 20-30 минути; възстановяването на съзнанието е постепенно
  • леки паметови нарушения – амнезия за събития около и малко след травмата, т.е. конградна и антероградна амнезия вследствие загуба на фиксационната памет
  • главоболие – стягащо, провокиращо се от умствени и физически напрежения; намалява след почивка; понякога придружено с гадене и повръщане
  • вегетативен синдром – световъртеж, повишено потене, прилошаване при изправяне.

Липсват данни за неврологичен дефицит.

Вижте още: Световъртежът се появява на средна възраст, има много причини

Протичането на мозъчното сътресение е благоприятно, без съществени последствия за пострадалия и завършва с пълно оздравяване. При случаите с по-продължителна загуба на съзнание и по-изявени оплаквания симптоматиката също отзвучава напълно, но с продължителност 2-3 седмици и при условие че пациентът спазва съответен режим след травмата в продължение на 1-3-4 седмици.

Необходимо е да се избягват физически и психически натоварвания, гледане на телевизия, работа с компютър, употреба на възбуждащи храни, консумация на алкохол и тютюнопушене. В противен случай може да се развият посткомоционен синдром с намалена работоспособност, главоболие, световъртеж. Тези оплаквания може да нарушат качеството на живот на пациента за различно дълъг период от време.

При оплаквания за по-дълъг период от време (повече от месец) е необходимо да се потърси отново специализирана медицинска помощ – консулт с невролог с оглед провеждане на допълнителни изследвания за уточняване причината за персистиране на същите.

д-р Кана Принова

 

Д-р Кана Принова, началник на отделение в Клиниката по неврология на ВМА

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Амнезията при мозъчно сътресение отминава сама беше последно модифицирана от: юни 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *