24-годишната Гери проходи и проговори след 4 операции в Пловдив

PRINT

Преди Гери с моя помощ изкачваше за 15 минути 7-те стъпала до асансьора, а сега за същото време изминава около километър. Това каза щастливата й майка Мария Христова от Нови Пазар. След 4 успешни операции в пловдивската болница „Медлайн“ 24-годишната й дъщеря Гергана Апостолова не само ходи, но и говори.

Младата жена страда от детска церебрална парализа, диагнозата й е поставена, когато e била на 5-6 месеца. До 23-та си година беше жива кукла, която само седеше, защото не можеше да пази равновесие, разказва майката на демонстрация на новите умения на Гери.

„По какви ли не лекари обикаляхме, бяхме и при Ванга, и при Вера Кочовска, но нищо не помогна. Първо докторите препоръчваха да изчакаме да порасне, за да я лекуваме, а след това ни казаха, че е много голяма“, обясни Мария. „Дори през лятото на 2011 г. ортопед-хирург в Шумен ми каза: „Спри да се надяваш на чудо, детето ти няма да проходи!“. Сякаш напук на мрачната прогноза няколко месеца по-късно Гери прави първите си самостоятелни крачки.

На първия преглед при д-р Янакиев, той я уверил, че след 5 операции дъщеря й ще ходи. А гаранции, попитала майката. „Гери да не е телевизор, че да давам гаранции, аз давам резултати“, отговорил ортопедът. И те не закъснели. На 16-ия ден след интервенцията тя започнала да стъпва сама, без чужда помощ. Последвало и второто чудо – след 4-тата операция вече произнасяла първите си думи. Вече е захвърлила инвалидната количка, прави разходки по 2-3 километра, мие чиниите и помага в другата домакинска работа, хвали я Мария. А Гери одобрително кима с глава.

„Няма никакво вълшебство, нито чудо, направили сме 4-ри стандартни операции за удължаване на сухожилията. Единствената тънкост е кое, кога и колко трябва да се отпусне и намести“, обясни д-р Янаки Янакиев. Терапията за всеки болен е индивидуална и се определя от неговото състояние след редица изследвания, сред които и рентгенови снимки, които показват дали стегнатите мускули не са довели до ставни деформации. Последното тестване се прави в операционната, когато краката на пациента са упоени от спиналната анестезия. Тогава най-добре се вижда скъсяването на сухожилията, обясни ортопедът.

Д-р Янакиев обаче изтъкна, че в битката с ДЦП участват трима – той, родителите и болестта. Ако семейството застане на моя страна, винаги побеждаваме болестта. Това е успех на родителя, защото е имал желанието да изпълни нашите препоръки“, подчерта ортопедът-хирург. На Гери той ще направи и пета интервенция тази есен, за да я спаси от плоскостъпието, което все още затруднява ходенето.

Препоръката на доктора е лечението на болните да започне до 3-годишната възраст на детето, за да не се стигне до ставни контрактури. Така малчуганът ще се научи да ходи по-бързо и лесно. Само операциите не са достатъчни, необходимо е лечението да продължи с рехабилитация, за да се усъвършенстват физическите способности, които от своя страна влияят положително върху психическото развитие. Задължителна е да се работи с психолог и логопед.

По данни на Здравната каса д-р Янакиев извършва 80 процента от хирургическите интервенции при болни от ДЦП в България. Само за миналата година в ортопедичното отделение на „Медлайн“ са направени 1460 операции. Лечението е безплатно, защото се поема от НЗОК. За уникалните постижения на пловдивския лекар знаят в Испания, Русия, Македония, Азербайджан. Пациенти от изброените държави също се лекуват в „Медлайн“. 

Свързани теми: Фитнес уред развижва деца с церебрална парализа

Стволови клетки от пъпна връв помагат поне при 7 болести

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
24-годишната Гери проходи и проговори след 4 операции в Пловдив беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *