четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюСтволови клетки от пъпна връв помагат поне при 7 болести

Стволови клетки от пъпна връв помагат поне при 7 болести

Проф. Роджър Дейнти е основател и създател на първата акредитирана семейна банка за стволови клетки „Фючър хелт“ във Великобритания. Световноизвестният учен е един от корифеите в областта на молекулярната биология и биохимия. Той гостува в София за 5-тата годишнина от създаването на Медицински център „Афродита“, който е представител на „Фючър хелт“ за България.

– Проф. Дейнти, разкажете какво точно е възможно да се прави в момента със стволови клетки?

– Може да се помогне при различни заболявания. Ще посоча като пример пет клинични изпитания. Първото е проведено в детската болница за увреждания на слуха в Хюстън, САЩ. Там медиците използвали стволови клетки, взети по време на раждане. С тях успели да възстановят средното ухо, което е отговорно за слуха. Второто клинично проучване е за нов тип лечение на диабет тип едно. То се провежда в университета на Илинойс, Чикаго, при пациенти, които са инсулинозависими. Стволовите клетки при тях са помогнали панкреасът да започне да произвежда инсулин, така че отпада необходимостта от инжектиране.

Третото изпитване е за сърдечния мускул. Стволовите клетки са инжектирани директно в увредената сърдечна тъкан. Вследствие на това се наблюдава регенерирането й и възстановяване на функциите на сърцето. Има и още две клинично проучвания при деца с церебрална парализа, които също докладват за пълно излекуване или съществено подобряване на състоянието при болните. В тези две изпитвания са включени и малчугани, които страдат и от вид мозъчно увреждане вследствие на раждането. В американското проучване са обхванати 400 деца. Очакват се в края на тази година да бъдат оповестени официално резултатите от него. Междувременно започнаха клинични изпитвания върху същата група заболявания в Испания и Франция.

Последният пример е с анемия на Фанкони – при това заболяване се наблюдава разпадане на костния мозък. Наскоро имахме успешен случай, когато 16-годишно момче се излекува с помощта на стволови клетки от неговата сестра. Пробата се съхраняваше проба в нашата банка. Ние я предоставихме на раковата болница „Крал Хюсеин“ в Йордания. Там клетките бяха трансплантирани на момчето, което страдаше от анемия на Фанкони. Вливането беше на 10 май, а преди седмица се свързах с неговите лекуващи лекари. Те ми казаха, че детето се е възстановило напълно. Има нормални кръвни проби, ходи на училище, играе футбол и води пълноценен живот. Това са клиничните изпитвания, които до този момент показват много положителни резултати, и ние сме обнадеждени.

– Стволови клетки сега се използват с доказан успех при левкемия. Възможно ли е обаче да бъдат прилагани собствените клетки, ако детето се разболее? Не носят ли и те този генетичен дефект?

– При левкемия се опитваме да прилагаме стволови клетки от братя или сестри. Но ако такава възможност няма, и ако въпросът е на живот и смърт, тогава се преливат собствени клетки. Има вече случаи на успешна автоложна (със собствени клетки) трансплантация при деца, болни от левкемия. Кръвта от пъпната връв съдържа „девствени“ стволови клетки, които нямат памет. Ние всъщност не знаем кой е факторът, който отключва раковите заболявания. Тъй като клетките се вземат на много ранен етап, вярваме, че този фактор не се съдържа в тях.

– При възрастните също има стволови клетки на различни места в тялото. Защо трябва да съхраняваме проби от пъпната връв?

– Ако вземем стволови клетки от възрастен организъм, те имат памет и съхраняват информация за случилото се през всичките години. За разлика от тях, тези от пъпната връв много лесно могат да се диференцират и превърнат в друг тип клетки, каквито са ни необходими.

– Има големи очаквания към стволовите клетки в бъдещето. Бихте ли споделили вашата визия, какво да очакваме?

– Нека на първо място подчертая, че те не са лекарство за всичко, няма и да бъдат. Все още има да се извърви дълъг път за лечението на невродегенеративни заболявания като алцхаймер и паркинсон. Не можем да твърдим, че в близките години медицината ще се развие до такава степен, че ще се справяме с тях. От друга страна обаче вярвам, че скоро ще имаме успех по отношение на много други болести, които вече споменах. Вече успешно регенерираме черен дроб, бъбреци, кожа. При тях очакваме резултати скоро.

Във Великобритания през последната година е имало много повече трансплантации на стволови клетки, отколкото на костен мозък, защото при клетките отхвърлянето на транспланта е по-рядко. Очакваме в бъдеще много бързо развитие на медицината в тази сфера. Сигурен съм, че при нашите деца и внуци медицината ще е съвършено различна. Те няма да се лекуват с таблетки като нас.

– Ако родителите са пропуснали възможността да съхранят стволови клетки при самото раждане, има ли друга възможност да го направят?

– В денталната пулпа на млечните зъбки на децата също се съдържат стволови клетки с високо качество. По наше искане в университета на Манчестър бе направено проучване, което доказа, че те имат същите характеристики като мезинхимните клетки от пъпната връв. Това е ново направление в науката, има само едно клинично проучване. Още не знаем достатъчно за трансплантирането на тези стволови клетки. Несъмнено обаче след 5 или 10 г., когато науката се развие достатъчно, те биха могли да бъдат използвани при трансплантация, ако бъдат запазени сега.

Има достатъчно научни доказателства от проучвания върху животни с клетки от дентална пулпа. Те показват, че този вид клетки биха могли да бъдат използвани за възстановяване на кости, хрущяли, кожа и дори очна роговица. Необходимо да се премине към клинични проучвания с хора, за да видим какви ще са резултатите там. Очевидно е обаче, че този вид стволови клетки могат да се диференцират (да се превръщат в различни по функция клетки на тялото – бел. авт.).

– В колко процента от ражданията във Великобритания родителите съхраняват стволови клетки?

– Подобен е на този в България – 2-2,5%. Процентът е нисък, но знаете, че британците са особено консервативни. В Европа като цяло е много по-висок.

– Доколко сигурно е съхранението на стволовите клетки?

– За да получи лиценз, банката „Фючър Хелт“ трябваше да докаже, че сме предвидили различни мерки за сигурност. Ако нещо се случи на лабораторията, ние трябва да имаме втора, към която да се пренасочи нашата дейност. Изградили сме резервна лаборатория в Швейцария. За подсигуряване в случай на проблем със замразяването сме изградили технически оборудвана сграда в Лондон. Там може да бъдат пренесени контейнерите, в които се съхраняват клетките. Третото направление в мерките за безопасност е план в случай на фалит. В този случай пасивите и активите ще бъдат поети от друго предприятие, което ще изпълни ангажиментите докрай.

– Възможно ли е да се удължи срокът на съхранение на клетките след първите 25 г.?

– Знаете, че яйцеклетки и сперматозоиди за ин витро могат да се съхраняват за неопределен период от време. Нещата са подобни, но в случая със стволовите клетки става дума за доказване на тяхната жизнеспособност. Към момента изследванията сочат, че тя е гарантирана за 25 г. Но след 5 г. или повече, когато тестовете докажат по-дълъг период на жизнеспособност, например 30-40 г., ние ще предложим удължаване на срока. Мисля, че той дори може да стане неопределен, но е необходимо да се докаже научно.

– За колко приложения или дози е достатъчно количеството, което се съхранява?

– Пробите при нас се разделят на две дози – 20% и 80%. Колко от тях ще се използват, зависи от собственика им и от заболяването. При левкемия се използват 100%. Ако трябва да се третира сърдечна клапа или някакво заболяване на сърцето, 20-те процента са достатъчни.

Център „Афродита“ предлага разсрочено плащане без утежнения

На месец над 30 семейства ползват услугите на Медицински център „Афродита“ за съхраняване на стволови клетки, казва Вили Пеева, негов управител. Цената е между 4200 и 5200 лв. за 25 г., което прави такса от 17 лв. на месец. Няма никакви допълнителни такси и утежнения. Политиката на центъра е много гъвкава по отношение на финансовата част. Предлага се разсрочена схема на плащане на вноски – между 12 и 24, която не е свързана с банки. Така всяко семейство може да си позволи услугата, която е инвестиция в здравето на детето, но и на неговите близки. Сред клиентите на центъра са не само заможни хора, но и все повече обикновени, добре образовани семейства.

Общо за България около 1000-1500 семейства годишно оставят за съхранение стволови клетки. Това е 2-2,5% от броя на всички раждания. В Европа процентът е многократно по-голям. Причината у нас не е толкова финансова, колкото в липсата на информация за възможните приложения и ползи от съхраняваните проби на кръв от пъпната връв. Затова център „Афродита“ организира информационни срещи за бременните в женските консултации. Центърът е единственият, който прави изследване на кръвта преди да е сложи за съхранение, така че семейството да е сигурно, че стволовите клетки са годни и могат да се използват в бъдеще.

Свързана тема: В млечните зъбки имало стволови клетки като в пъпната връв

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -