сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение24-годишната Гери проходи и проговори след 4 операции в Пловдив

24-годишната Гери проходи и проговори след 4 операции в Пловдив

Преди Гери с моя помощ изкачваше за 15 минути 7-те стъпала до асансьора, а сега за същото време изминава около километър. Това каза щастливата й майка Мария Христова от Нови Пазар. След 4 успешни операции в пловдивската болница „Медлайн“ 24-годишната й дъщеря Гергана Апостолова не само ходи, но и говори.

Младата жена страда от детска церебрална парализа, диагнозата й е поставена, когато e била на 5-6 месеца. До 23-та си година беше жива кукла, която само седеше, защото не можеше да пази равновесие, разказва майката на демонстрация на новите умения на Гери.

„По какви ли не лекари обикаляхме, бяхме и при Ванга, и при Вера Кочовска, но нищо не помогна. Първо докторите препоръчваха да изчакаме да порасне, за да я лекуваме, а след това ни казаха, че е много голяма“, обясни Мария. „Дори през лятото на 2011 г. ортопед-хирург в Шумен ми каза: „Спри да се надяваш на чудо, детето ти няма да проходи!“. Сякаш напук на мрачната прогноза няколко месеца по-късно Гери прави първите си самостоятелни крачки.

На първия преглед при д-р Янакиев, той я уверил, че след 5 операции дъщеря й ще ходи. А гаранции, попитала майката. „Гери да не е телевизор, че да давам гаранции, аз давам резултати“, отговорил ортопедът. И те не закъснели. На 16-ия ден след интервенцията тя започнала да стъпва сама, без чужда помощ. Последвало и второто чудо – след 4-тата операция вече произнасяла първите си думи. Вече е захвърлила инвалидната количка, прави разходки по 2-3 километра, мие чиниите и помага в другата домакинска работа, хвали я Мария. А Гери одобрително кима с глава.

„Няма никакво вълшебство, нито чудо, направили сме 4-ри стандартни операции за удължаване на сухожилията. Единствената тънкост е кое, кога и колко трябва да се отпусне и намести“, обясни д-р Янаки Янакиев. Терапията за всеки болен е индивидуална и се определя от неговото състояние след редица изследвания, сред които и рентгенови снимки, които показват дали стегнатите мускули не са довели до ставни деформации. Последното тестване се прави в операционната, когато краката на пациента са упоени от спиналната анестезия. Тогава най-добре се вижда скъсяването на сухожилията, обясни ортопедът.

Д-р Янакиев обаче изтъкна, че в битката с ДЦП участват трима – той, родителите и болестта. Ако семейството застане на моя страна, винаги побеждаваме болестта. Това е успех на родителя, защото е имал желанието да изпълни нашите препоръки“, подчерта ортопедът-хирург. На Гери той ще направи и пета интервенция тази есен, за да я спаси от плоскостъпието, което все още затруднява ходенето.

Препоръката на доктора е лечението на болните да започне до 3-годишната възраст на детето, за да не се стигне до ставни контрактури. Така малчуганът ще се научи да ходи по-бързо и лесно. Само операциите не са достатъчни, необходимо е лечението да продължи с рехабилитация, за да се усъвършенстват физическите способности, които от своя страна влияят положително върху психическото развитие. Задължителна е да се работи с психолог и логопед.

По данни на Здравната каса д-р Янакиев извършва 80 процента от хирургическите интервенции при болни от ДЦП в България. Само за миналата година в ортопедичното отделение на „Медлайн“ са направени 1460 операции. Лечението е безплатно, защото се поема от НЗОК. За уникалните постижения на пловдивския лекар знаят в Испания, Русия, Македония, Азербайджан. Пациенти от изброените държави също се лекуват в „Медлайн“. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -