вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХранене2 кг наднормено тегло = 20% по-висок риск от инфаркт

2 кг наднормено тегло = 20% по-висок риск от инфаркт

Обикновено избираме да спазваме диета по-скоро от суета. Има обаче и сериозни причини, свързани със здравето, които налагат да затегнем колана. Дори 2 кг излишно тегло увеличават риска от инфаркт, както и от диабет, с почти една пета, съобщи в. „Дейли мейл“.

Става дума обаче за килограми, които са над нормата, установи голямо шведско изследване. То откри, че при увеличаване на индекса на телесната маса с една единица –  2 до 6 кг в зависимост от ръста, увеличава предразположеността на хората към сериозни проблеми със сърцето със 17%.

В същото време затлъстяването води до увеличаване на нивото на инсулина, по-високо кръвно налягане, повишаване на холестерола и опасност от диабет. За всяка една единица повишаване на индекса на телесна маса рискът от диабет нараства с 35 процента – повече, отколкото се мислеше преди.

Учените от университета на Упсала са изследвали при почти 198 502 души от цяла Европа гена FTO, свързан със затлъстяването, който регулира апетита. Тъй като гените не се повлияват от начина на живот и социални фактори, анализът позволява да бъдат установени преки връзки между затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания.

Резултатите показват, че колкото повече копия на дефектен вариант на гена има един човек, толкова по-висок е индексът на телесната маса и опасността от сърдечносъдово заболяване. Индексът на телесната маса се изчислява, като се раздели теглото на височината, предварително умножена на квадрат. Стойности от 25 до 30 означават наднормено тегло, а по-високи – затлъстяване.

Свързани теми:

Обявиха земната ябълка за враг на наднормените килограми

Диетата за диабетици – малко въглехидрати, повече протеини

Наднорменото тегло често води до износване на ставите

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -