вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияТест със захар открива лесно тумори

Тест със захар открива лесно тумори

Американски учени ще използват шоколада и сладки газирани напитки за откриване на ракови тумори, които са „лакоми“ на захари, пише в. „Дейли мейл“. Тези злокачествени образувания консумират повече глюкоза, отколкото здравите тъкани. По този начин туморите осигуряват бързия си растеж. Именно на това явление е основан новият тест, който ще бъде внедрен от учените от Калифорнийския университет до една година и половина.

Те установили, че чрез ядрено-магнитен резонанс лесно се откриват туморни клетки при приемане на захарни храни, защото те започват да светят по-ярко. Тестовете с помощта на захарни изделия ще заменят сегашните стандартни процедури с използването на радиоактивни вещества,  които не могат да се прилагат при някои пациенти, като бременните жени и децата. Чрез приема на сладки газирани напитки или плодови сокове ядрено-магнитното сканиране лесно може да идентифицира злокачествените клетки, твърди проф. Марк Литгоу. „За да установим тумор ни е достатъчно прием на количество, равно на половин стандартен шоколад“, уточнява ученият.

Екипът провел експерименти с мишки, които имали рак на червата. Изследователите могли да установят растежа на туморите им със скенер след прием на глюкоза. Методът бил изпробван и при някои пациенти с ракови заболявания. За разлика от сегашните тестове, при които се инжектират радиоактивни вещества в тялото на болния, при новата разработка не се използват игли и подобни субстанции. Сканирането с глюкоза няма странични ефекти, а ядрено-магнитните апарати вече са широко разпространени, което прави новият метод много перспективен, пише изданието.

Свързани теми:

Лесен тест с оцет открива рак

Непоносимост към храни причинява пъпки по бузите

Ягоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. – има риск от алергия

Тъмният шоколад се бори успешно с кашлицата

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -