четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЖивовляк - буренът, който става и за храна, и за лекарство

Живовляк – буренът, който става и за храна, и за лекарство

Зелените листа на живовляка, който расте като бурен навсякъде около нас, са спасение за всякакви рани, ожулвания при падане и травми. Те помагат и при ужилване от пчели, оси и всякакви насекоми. Успокояват зачервеното и подуто от гъсеница. Изтеглят гнойта от циреи и гноящи рани.

Има два вида живовляк – теснолистен и широколистен. И двата са със сходни лечебни свойства. При всички случаи на употреба действат противовъзпалително, което определя широкия им спектър на приложение. Най-доброто време за събирането на листата е през месеците юли, август, септември. Тази чудесна билка може да се използва и за салати – като глухарчето и тученицата самостоятелно или да се добавя към други зеленчуци.

Най-често се използва като билка за спешна помощ. При работа в градината, при поход в планината нерядко се случва да се получат охлузвания, наранявания, да ни ужилят насекоми. Често нямаме нищо подръка – дори вода или ракия, за да измием раната. Добре е да си спомним за природната аптека. За тези случаи ще помогнат листата на живовляка.

Пресни листа се счукват и се налагат върху рани, в това число и нагнояващи, циреи, отоци след ужилване от насекоми, налазено от гъсеница и т.н. Можем да наберем листа и да си приготвим лосион за лице или пък да ги използваме за лечебен чай при упорита кашлица.

Рецепта за домашен лосион

Домашният лосион за почистване на мазната кожа се приготвя от пресни листа. Те се измиват, смилат се на месомелачка и през двойна марля се изцежда сокът им. Сутрин и вечер лицето се обтрива с така приготвения домашен лосион.

Сок от листата на живовляка помага при упорита кашлица. След като листата се изцедят, сокът се смесва с равно количество пчелен мед и се вари 20 минути на водна баня. После сиропът се налива в чисти стъклени съдове. Приема се три пъти дневно по 1-2 супени лъжици. Може да се приготвя и чай, като две чаени лъжички от билката се запарват в чаша вряла вода половин час, запарката се прецежда и изпива на три порции през деня. Чаят е подходящ при кашлица, пресипнал глас, болки в гърлото.

Д-р Атанас Михайлов

СНИМКА:  АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -