четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПричината за желязо-дефицитната анемия е в стомаха и червата

Причината за желязо-дефицитната анемия е в стомаха и червата

Гастроскопията е  изследване на горните отдели на храносмилателната система, което позволява да се постави диагноза при различни оплаквания от страна на пациентите. Това обяснява д-р Пламен Петров от болница „Софиямед“. Понякога става дума за доброкачествени заболявания (рефлукс, хроничен гастрит, язвена болест и др.), а в други – за злокачествени, които засягат горните отдели на гастроинтестиналния тракт (рак на хранопровода и на стомаха).

Симптомите си приличат и само гастроскопията позволява да се установи болестта

Оплакванията при тези заболявания са сходни и единственият обективен метод за диагностика е именно това изследване. Чрез него се прави щателен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, а самото изследване се извършва посредством тънка тръба, която се въвежда през устата. През последните две години значително са се увеличили случаите на рак на стомаха, допълва д-р Петров. През последната година той и колегите му в болницата доказали рак на стомаха при 28 пациенти. За сравнение през 2010 г. случаите бяха само четири. Откриването в началните етапи на развитие значително подобрява възможностите за оперативна интервенция и дългосрочната перспектива. За съжаление над 30% от пациентите, постъпили за диагностика и лечение, са с напреднали злокачествени заболявания. Те могат да бъдат третирани само със симптоматично лечение.

Едно от най-животозастрашаващите състояния в гастроентерологията е острото кървене от горните и долните отдели на гастроинтестиналния тракт. При това състояние е необходимо в рамките на първите 24 часа, а по възможност и в рамките на първите 6 часа, да бъде извършена спешна гастроскопия или колоноскопия за уточняване на източника на кървене и за вземане на решение за подхода при пациента – ендоскопска хемостаза и наблюдение или спешна хирургична интервенция. Оплакванията, свързани с дебелото черво например, задължително трябва да се доказват с колоноскопия. Макар пациентите да се страхуват от това изследване, благодарение на него се разграничават доброкачествените заболявания – дивертикули на дебелото черво, полипи на дебелото черво, хемороидална болест, анални фисури от злокачествените.

Ракът на дебелото черво, който обхваща различни отдели на червото, може да наподобява като оплаквания някои от гореописаните доброкачествени заболявания. Не са редки случаите, при които пациентът решава, че кърви от хемороиди, и понякога се лекува неуспешно с месеци, а при направената колоноскопия се установява рак на дебелото черво. За избягване на подобни нелепи случаи е необходимо при пациентите над 35 г. да се извърши колоноскопия преди започване на медикаментозно лечение.

Пациентите с диаричен синдром (диария) например в повечето случаи с месеци се лекуват с пробиотици и антидиарийни средства, дори понякога с хидроколонотерапия. Единственият начин за откриване на заболяването им отново е колоноскопията с биопсия за започване на адекватно медикаментозно лечение. Това, което е важно пациентите да знаят, е, че своевременната диагностика води до по-бързо и лесно излекуване или вкарването им в ремисия.

Изброявайки гастроентерологичните заболявания, при които се извършват инструментални изследвания, трябва да се отбележи и едно хематологично заболяване, а именно – желязодефицитната анемия. За съжаление, започването на заместително лечение на това заболяване с желязо без диагностика на причините е обичайната и доста рискова практика. Водещата причина за желязо-дефицитната анемия е гастроинтестиналният тракт. Заболяванията, които водят до това, могат да бъдат доброкачествени, но в немалък процент са злокачествени – рак на стомаха или на дебелото черво. Ето защо извършването на гастро- и колоноскопия при пациенти с желязодефицитна анемия е задължително условие за добра медицинска практика. За съжаление, тези рутинни инвазивни диагностични методи будят неприятни спомени при повечето пациенти – и с право, защото се извършват без необходимата анестезия в повечето лечебни заведения в страната.

Вижте още: Анемията – видове и симптоми

Болезнените изследвания се правят с анестезия

Д-р Людмил Върляков, завеждащ отделението по анестезиология и интензивно лечение в болница „Софиямед“, коментира, че това обикновено са инвазивни процедури, причиняващи на пациента подчертан дискомфорт, а при някои манипулации като колоноскопията например и болка. „Много пациенти се притесняват и изпитват истински страх от тази така важна диагностична манипулация, тъй като тя е доста болезнена. Поради тези причини изследването трудно се понася от човек в съзнание. Благодарение на анестезията пациентът не усеща болка и няма спомен за случилото се.

Когато се събудят, някои пациенти дори не вярват, че изследването е приключило. Важно е да се отбележи обаче, че анестезията се определя от вида и продължителността на инвазивната манипулация, като винаги се съобразява със състоянието на конкретния пациент. Обикновено се прави кратка венозна анестезия. Състоянието на пациента се мониторира (следи) през цялото време, докато продължават изследването и съответно анестезията, за които цели разполагаме с най-съвременна надеждна апаратура. След края на манипулацията пациентът бива събуден и оставен за наблюдение за кратко време (не повече от 15 минути) в специално оборудвано за целта помещение.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Железодефицитная анемия легкой степени может протекать без клинических проявлений или с их минимальной выраженностью. При умеренной и тяжелой степени развиваются циркуляторно-гипоксический, сидеропенический, гематологический синдромы.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -