петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечението на хроничния бронхит спасява от увреждане черния дроб

Лечението на хроничния бронхит спасява от увреждане черния дроб

Хроничният бронхит представлява хронично възпаление на бронхите, което протича с кашлица и отделяне на храчки повече от 3 месеца в две последователни години. Боледуват по-често мъже след 40-годишна възраст. Най-важните фактори за развитие на заболяването са тютюнопушенето (особено от ранна възраст), чести бактериални или вирусни инфекции.

Други причини за бронхита може да са синузити, носна полипоза, замърсяване на въздуха с вредни вещества, климатични фактори, студ, влага, мъгла, професионални вредности – миньори, текстилни работници, електроженисти, каменоделци и т.н. Значение имат и алергичните фактори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям
Любопитни факти за белия дроб
Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото
Кашлицата продължава средно 18 дни

За ранна диагноза на заболяването значение имат рентгеновите изследвания и най-важното – функционалното изследване на дишането – т. нар. спирометрия. Намаляването на спирометречните показатели е белег за начално развитие на хроничен бронхит. Пълно излекуване на заболяването не е възможно, но при ранно и навременно лечение е възможно да бъде осъществен контрол на заболяването и да се спре по-нататъшното му развитие. Най-важен момент са спирането на пушенето, саниране на околната среда, премахване, доколкото е възможно, на вредните фактори, трудоустрояване, своевременно лечение на синузита и носните полипи след консултация със специалист по УНГ.

По време на инфекция е необходимо да се дадат подходящ антибиотик, лекарства за отхрачване и разширяване на бронхите. Своевременното спиране на тютюнопушенето подобрява протичането на заболяването и удължава преживяемостта. Съвременното лечение на хроничния бронхит включва прилагане на модерни медикаменти под формата на аерозолни джобни инхалатори, които са напълно безвредни, но съществува необоснован страх у пациентите за прилагане на тези медикаменти. Тяхното предимство е, че действат директно в бронхите, заобикаля се увреждането на други органи – черен дроб и бъбреци.

Веднъж започнато, това лечение продължава цял живот и не трябва да се прекъсва. Добре е пациенти, които имат честа бронхитна симптоматика, да си осигурят домашни ултразвукови инхалатори, с които да се провежда в домашни условия инхалаторна терапия. Съществено място в лечението имат и физиотерапевтичните процедури и специално морелечение, пребиваване на чист въздух – Велинград, Сандански. Профилактиката включва и прилагане на противогрипни ваксини, както и ваксини, съдържащи убити бактерии, с които се повишава локалният имунитет на белия дроб.

Доц. Владимир Максимов, началник на клиниката по белодробни болести в болница „Св. София“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -