четвъртък, 7 декември, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияГлавоболия, сърцебиене и обриви може да сочат непоносимост към хистамин

Главоболия, сърцебиене и обриви може да сочат непоносимост към хистамин

Хистаминът е химично съединение, което се образува и в тялото като важно вещество за предаване на сигнали, но постъпва в организма и с храната като съставен елемент на протеини. Хистаминът се образува главно в червата и се съхранява от организма, за да бъде използван при необходимост. Собственият има задачата да предизвиква реакция в определени органи. От една страна – участва в деленето на клетките и клетъчния растеж, от друга служи за управление на много физиологични и физични процеси в тялото.

При хората с непоносимост към хистамина има нарушения на образуването му в червата. Те може да са заради високи концентрации на веществото, внесено с храна, увеличено освобождаване на ендогенен хистамин или поради дефекти в някои процеси на обмяната.

Симптомите може да са

Те обаче често може да се отдадат на друга причина и така непоносимостта към хистамина се открива трудно.

Как се лекува непоносимост към хистамина

При подозрение за непоносимост към хистамина е най-важно лекарят да свали анамнеза – история на оплакванията и симптомите. Целта е да се направи връзка между приеманите храни и тях. Диагнозата е трудна заради многообразието на симптомите. Винаги е добре да се опита известно време диета, бедна на хистамин и да се наблюдава дали симптомите няма да намалеят или изчезнат. Може да се вземат и хапчета с антихистамин, но това не бива да се превръща в практика.

Къде има хистамин в храната

Свежите продукти по принцип съдържат малко хистамин, затова на хората с непоносимост към това вещество се препоръчва да ядат прясна храна с по-малко преработени продукти. Храните, които зреят или се съхраняват по-дълго, имат повече хистамин. Консерви, готови ястие, някои сирена и кашкавали, оцет балсамико, червеното вино съдържат повече от него.

Повече хистамин има и в ястия от пресни продукти, които се претоплят. Веществото са натрупва и при процесите на обработка на храната – опушване, сушене (пушени продукти, сушени салами, пушена риба).

Препоръки за бедна на хистамин диета

  • Само прясна храна
  • Без спанак, домати и доматени продукти
  • Без бира, червено вино, шампанско и сладко вино
  • Внимателно с оцета
  • Избягват се храни, които зреят – колкото по-дълго зрее кашкавалът, толкова повече хистамин има
  • Без консерви и замразени ястия
  • Без храни, които освобождават хистамина в тялото – например ягоди, цитруси
  • Избягвайте медикаменти, които освобождават хистамина или потискат излъчването му извън организма.

Д-р Герт Вурцингер, специалист по белодробни болести в Грац, Австрия

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -