сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБезплатна цитонамазка за жени над 30 г. от догодина

Безплатна цитонамазка за жени над 30 г. от догодина

По време на профилактичният преглед при пълнолетните личният лекар да попълва Карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване. Това предвижда нова Наредба за профилактичните прегледи и диспансеризацията, чиито проект е публикуван за обсъждане от Министерството на здравеопазването. Идеята е тя да влезе в сила от 2017 г.

За първи път в профилактичните прегледи се залага задължителен преглед от акушер-гинеколог, който включва изследване на цитонамазка за всички жени на 30 г. Това се прави предвид обстоятелството, че след тази възраст нараства значително честотата на рака на маточната шийка. След този първоначален преглед, наблюдението ще се провежда ежегодно, а след две последователни негативни цитонамазки– веднъж на 3 години. Идеята е постепенно да се обхванат максимален брой жени над 30 години.

Картата от профилактичния преглед ще съдържа данни от личната и фамилна анамнеза на пациента и резултатите от назначените изследвания. Анализът им ще посочи дали има риск за някое социално значимо, хронично заболяване:

  • сърдечно-съдови заболявания;
  • захарен диабет тип 2;
  • злокачествено новообразувание на шийката на матката;
  • на млечната жлеза;
  • на ректосигмоидалната област и на простатата.

Рисковете се определят, като се използват утвърдени в Европа и света методики. Освен по заболявания, рисковите групи ще се определят и по наличие на рискови фактори в начина на живот:

  • лица с рисков фактор затлъстяване
  • лица с рисков фактор тютюнопушене

Пациентът следва да получи от личния си лекар препоръки за начина на живот – например хранене, двигателна активност, преустановяване на вредни навици, намаляване на нервно-психическото напрежение и др. Лицата, включени в рисковите групи, имат право на консултации с други лекари специалисти и допълнителни медико-диагностични изследвания по преценка на общопрактикуващия лекар.

Предлага се продължителността на прегледа (профилактичен и при диспансеризация) да се определя в зависимост от обема и обхвата на необходимите медицински дейности. Тя ще зависи и от времето, необходимо за оценката на резултатите от направените изследвания. Според сегашния регламент продължителността на прегледа е 15 минути, независимо от вида и обхвата на прегледа. Не се взема предвид и необходимостта от няколко посещения, например за интерпретиране на резултатите от направените допълнителни консултации и изследвания.

За всяко заболяване, заплащано от НЗОК, са регламентирани гарантиран минимум от прегледи, консултации и изследвания при диспансеризация. Предвид индивидуалните особености на протичане на заболяванията при всеки отделен случай в наредбата не са фиксирани броят на прегледите, консултациите и изследванията, а са определени параметрите на медицинския целесъобразен минимум, който НЗОК следва финансово да гарантира за здравноосигурените.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -