сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни прегледи за кръвно и метаболитен синдром на 17 май

Безплатни прегледи за кръвно и метаболитен синдром на 17 май

По традиция в Световния ден на хипертонията – 17 май, в няколко ото големите градове на страната ще се проведат безплатни консултации и прегледи за високо кръвно, метаболитен синдром и предсърдно мъждене. Това съобщават от Българската лига по хипертония.

 

Идеята е хората да са по-добре информирани за опасността от заболяването, рисковете от висока смъртност, както и за начините на превенция. Артериалната хипертония е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина за мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт, като 50% от инцидентите са при лица на възраст от 45 до 69 години. Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а ефективно лекуван е само един от трима.

Едва една трета от хипертониците се лекуват адекватно

В България хората с високо кръвно са повече от средното за ЕС – 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%. Повишеното кръвно налягане значително увеличава риска за микро- и макроваскуларни усложнения, удвоява общата смъртност и честотата на инсултите, утроява вероятността за исхемична болест на сърцето (ИБС) и ускорява прогресията на диабетната нефропатия, ретинопатия и невропатия. Адекватното лечение на АХ удължава живота. Снижението на систолното артериално налягане с 12 mm/Hg за 10г. спасява от смърт 1 от 11 лекувани пациенти, понижава честотата на мозъчния инсулт с 35-40%, на миокардния инфаркт с 20-25% и на сърдечната недостатъчност с 50%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи
Кръвното е причина за плаката в съдовете
Хранене при високо кръвно – риба, зеленчуци и много вода
Захарта е по-вредна при кръвно, отколкото солта
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 

Артериалната хипертония (АХ) често е част от съчетание на антропометрични и метаболитни нарушения, включващи коремно затлъстяване, дислипидемия (нарушен мастен профил), висока кръвна захар и др., дефинирани като „метаболитен синдром“ (МетС). Затлъстяването е рисков фактор №1 за АХ. По тази причина, Българската Лига по Хипертония избра компонентите на метаболитния синдром да бъдат акцент в Националната информационна кампания, посветена на Световния ден на хипертонията 2015, която ще премине под надслов „ЗДРАВОСЛОВНО ТЕГЛО – ЗДРАВОСЛОВНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ“.

Метаболитният синдром е изключително широко разпространен в световен мащаб и може да се открие при поне 1/3 от пациентите с АХ, като увеличава значимо риска за сърдечносъдови усложнения и бъбречни увреждания, повишава общата смъртност 1.5 пъти и влошава изхода на сърдечносъдови заболявания 2 пъти. 

По данни на Българското ендокринологично дружество, затлъстяване у нас имат 34,93% от населението ≥ 20 г., а наднормено тегло – 38,95%. Това означава, че всеки втори български мъж (45%) и всяка трета българска жена (32,4%) между 30-60 години е с наднормено тегло. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване. Това говори не само за естетичен проблем, а за проблем на влошено здраве, на риск за редица сериозни, заплашващи качеството и продължителността на живота заболявания. Тясната връзка на някои сърдечносъдови заболявания със затлъстяването дефинира групата на „свързани със затлъстяването сърдечносъдови заболявания“. Това са артериалната хипертония, атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, предсърдното мъждене, мозъчният инсулт, сънната апнея, периферните венозни заболявания.

Затлъстяването се свързва с урбанизацията, с нездравословен начин на живот с прехранване, с намалена физическа активност и психо-социален стрес. Енергийният дисбаланс (хронично състояние на позитивен калориен баланс) води до натрупване на излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизнено важните органи – сърце, кръвоносни съдове, бъбреци.

Наднорменото тегло почти сигурно ви гарантира, че ще се сдобиете и с високо кръвно. Хипертонията е около 6 пъти по-честа при лицата със затлъстяване в сравнение с тези с нормално тегло. Честотата на АХ нараства еднопосочно с нарастването на индекса на телесната маса (ИТМ = теглото /кг разделено на височината в м2).

При ИТМ под 25 кг/м2 (норма) честотата на артериалната хипертония е около 15%. При ИТМ над 25кг/м2 честотата на артериалната хипертония е 38% при мъжете и 42% при жените. При ИТМ над 30 кг/м2 рискът за мозъчен инсулт се повишава с 32%. По-тясна е връзката на коремния тип затлъстяване с артериалната хипертония. Сантиметрите на коремната обиколка, които носят повишен сърдечносъдов риск за мъже са над 102 см, а за жени – над 88 см.

Намаляване на телесното тегло чрез нискокалорийна диета и повишена физическа активност може да повлияе затлъстяването и това се препоръчва като първата и най-значима стъпка в терапевтичния подход за редукция на телесното тегло, а от там и като първа мярка за намаляване на сърдечно-съдовия риск, превенцията и/или лечението на ЗДТ2. Редукцията на телесното тегло води до редукция на артериалното налягане. Понижаването на теглото с 10 кг води до понижаване на систолното налягане с 5 до 20 mm/Hg, а също и до подобряване отговора към медикаментозно лечение.

Къде ще са безплатните прегледи?

В Световният ден на хипертонията, Българската Лига по Хипертония, в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации, традиционно ще проведе национална информационна кампания под мотото „ЗДРАВОСЛОВНО ТЕГЛО – ЗДРАВОСЛОВНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ“. В градовете София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Благоевград и Варна, на публични места ще бъдат разположени пунктове за безплатна медицинска консултация на гражданите, информиране високото кръвно и метаболитния синдром, измерване на коремна обиколка и на кръвно налягане на желаещите и отчитане на предсърдно мъждене със сертифицирана и световно призната швейцарска техника Microlife, препоръчана и клинично одобрена от Българска Лига по Хипертония и Българското кардиологично дружество.

17 май 2015 ( неделя), от 10.00 до 16.00 ч, пункт на БЛХ и Microlife:
София – бул. „Витоша“ 60 (на ъгъла с бул. „Патриарх Евтимий“), градинката пред Народния театър (на мястото на Мавзолея), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев“), Летище София, Терминал 2 (обществените зони на салон „Пристигащи“ и салон „Заминаващи“)
Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
Благоевград – ул. Тодор Александров (пред магазин Билла и Съдебната Палата)
Стара Загора – Централен парк „5 ОКТОМВРИ“ (до фонтаните)
Бургас – ул. „Александровска“, пред сградата на Общината
Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
Русе – площад „Свобода“, срещу Съдебна Палата
Плевен – площад „Възраждане“ до фонтаните, Община Плевен
Велико Търново – парк Марно поле

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -