петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюД-р Кунчев: Епидемиите са въпрос на време, ако ваксинираните паднат под 70%

Д-р Кунчев: Епидемиите са въпрос на време, ако ваксинираните паднат под 70%

Предложение за промяна в закона, което да направи задължителните ваксини препоръчителни, отново предизвика обществен дебат. Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в Министерството на здравеопазването, коментира това искане и проблемите на имунизациите в България.

Д-р Кунчев, има внесено предложение за промени в закона, което да направи задължителните ваксини препоръчителни. Какво е Вашето мнение?

Това може да се случи, но когато като общество сме готови за това. Основният въпрос е: кое е по-добро за децата? Какво би се случило ако ваксините станат не задължителни, а препоръчителни? България не е Германия или Франция. Ще дам три примера. Препоръчителна е ваксината срещу грип и покритието е 2-3%. За имунизацията срещу рака на маточната шийка покритието е 20%, при положение, че има добре организирана информационна кампания и изключително добри отзиви за ефекта от препарата. Третият пример са профилактичните прегледи, за които държавата плаща – под 20% от хората ходят. Правете си изводи, какво ще е покритието, ако ваксините станат препоръчителни.

Какво е покритието при задължителното ваксиниране?

Покритието варира между 92% и 96% при раличните ваксини. В епидемиологията се смята, че когато сте достигнали 90%, обхватът е достатъчен, за да не позволи епидемиологични взривове. Много се спекулира със задължителността. Тя е заложена в закона, но истината е, че ние никога не сме разчитали на това. Посочете една майка, която да е глобена заради това, че не е ваксинирала детето си!

Тоест, вие се опасявате от нисък обхват, ако отпадне задължителния характер на имунизациите…

Да, особено сред някои групи в населението – при едните здравната култура е много ниска, но има и други – където хората са образовани, но разчитат на непроверени източници на информация в интернет. Дори в мотивацията на поправката в закона е цитирано твърдение, за което е абсолютно доказано, че е несъстоятелно. Нещо повече дори – на лекаря, излязъл с такова твърдение, бяха отнети лекарските права. Оказа се, че изследването е манипулирано и е платено.

Изтъкването че България е единствената страна със задължителен характер в Европа не е вярно. От 28 страни в 9 всички ваксини са задължителни, в 3 са задължителни само някои, а в 16 страни са препоръчителни. В тях формално е премахната задължителността, но контролът е толкова строг, че на практика ако искате да попаднете в учебно заведение, трябва да сте имунизирани. Имал съм случаи, когато за българчета, приети в тамошни учебни заведения, се налага да осигурим 2-3, че дори и 6 имунизации в рамките на месец-два, само и само да могат да заминат и да бъдат настанени в кампуса. Невъзможно е да ви пуснат без необходимите имунизации! По същия начин стои въпросът и за зелените карти в САЩ. Нещо интересно от миналата седмица – Конгресът на щата Калифорния взе решение да върне задължителният характер на някои от имунизациите поради тежките последствия от морбилната епидемия там. Не виждам причина защо да допускаме това да се случва и у нас, та после да се налага да коригираме погрешни решения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм 
Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина? 
Изтощават ли ваксините детския организъм? 
Учени: Категорично няма връзка между ваксините и аутизма 
Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм? 
Съдържат ли ваксините формалдехид, има ли риск? 

Някои хора се питат: Защо се притеснявате от моето неваксинирано дете, ако вашите са ваксинирани?

Има една малка група деца – статистически това са 0,5-3%, които не могат да бъдат ваксинирани. Най-често това са с имунодефицити или премахната слезка. Тези деца разчитат на колективния имунитет. Ако ги поставим в среда на неваксинирани, увеличаваме риска да се разболеят.

Ако в една страна имунизираните са поне 75-80%, много трудно може да се получи широко разпространение на дадената инфекциозна болест. Но пък падне ли процентът на ваксинираните, има примери какво се случва. През 90-те г. след промените в Украйна поради приказки, че задължителният характер на имунизациите е остатък от съветско време, обхватът на ваксинираните спадна много. За 1-2 г. падна под 70% в резултат на което се разви ужасна епидемия от дифтерия, разболяха се стотици, починаха десетки хора. Сред смъртните случаи имаше и деца, и медицински персонал, и родители. При възрастните е минало повече време от ваксинирането и имунитетът пада с годините.

В интернет се върти медицинският картон на мъж, който показва, че е имунизиран през 1982 г. срещу морбили, но през 1992 г. се е разболял. Изводът е, че ваксината не го е предпазила.

Много малко вероятно е ваксиниран да се разболее, но е възможно в редки случаи. Това са т.нар. нон-респонсибъл пациенти – хора, които по някакви причини не образуват антитела след контакт с ваксиналния антиген. Обяснението може да е и друго. След 10-15 г. имунитетът е спаднал, но заболяването протича в по-мека форма. На практика нямаме тежко боледуващи с усложнения, които са били ваксинирани поне с един-два приема срещу морбили.

Не забравяйте, че в медицината никога две и две не прави четири, не може да има 100% гаранция. Но по време на нашата морбилна епидемия през 2010 г. ясно се видяха някои неща – от 24 000 деца, които се разболяха, над 94% бяха неимунизирани. За ползата от ваксината срещу морбили говорят конкретни случаи в Сливен – от 8-9 деца в ромските семейства боледуваха само неваксинираните. Две от 8-те деца на една жена бяха тежко болни, едното беше почти в кома, и тя призна, че точно при тях е пропуснала имунизациите.

Какво би станало при спад на имунизационния обхват?

Ако обхватът падне под 60-70%, ще минат максимум 2 г. и ще има епидемия от заболяване, останало непокрито – може да е морбили, дифтерия, тетанус и хепатит В. Натрупа ли се контингент от неимунни хора, въпрос на време е да чакаме епидемията! България е на кръстопът, а и хората в днешно време пътуват много. През 2010 г. вируса на морбили беше внесен от Германия. След нас епидемии имаше в Румъния, Франция, Италия и Англия. Процесът продължава.

Какво се случва в организма на ваксинирания, когато попадне вируса?

Обикновено атаките срещу ваксините са, че в организма се вкарва нещо чуждо, изкуствено и непривично. Днешните ваксини са максимално близо до естественото образуване на имунитет. В миналото са вкарвали обработени живи организми, а днес са само фрагменти от тях, за да е 100% сигурно, че няма да има заразяване и разболяване. На практика става това, което би станало при естествено заразяване. Само че не се развива истинска болест. Имунитетът реагира с образуване на антитела. Те са два вида – хуморални и клетъчни. Хуморалните остават сравнително кратко – откриват се в кръвта след 6 месеца, най-много година-две. Има и клетъчни – имунна памет. Запазва се и при повторна среща с този болестотворен причинител реакцията на организма е бърза и адекватна. Човек се справя сам, без да се разболява. Това е смисълът на ваксинацията – не се вкарват изкуствени вещества или химични препарати, а подобие на вируса.

Има хора, които са убедени, че ваксините са причина за тежки увреждания и дори смърт.

Нека го кажат този случай! При всяка моя изява в телевизиите ми задават този въпрос. Преди 3 г. имаше тежка дискусия по една телевизия, изкараха три деца. Едното седеше на инвалиден стол. Направиха връзка с децата. След внимателен разговор стана ясно, че нито едно от трите няма връзка с ваксините. При едното помня, че причината за увреждането беше салмонелоза, заразяване на кръвта и засягане на мозъка.

Ако някой има данни, нека да ги съобщи, обещавам да ги проверим. Но не е сериозно да атакуваш само с голи твърдения… През последните 15 г. се занимавам професионално с имунизациите и мога отговорно да твърдя, че такъв случай няма. Има един феномен при инфекциозните болести. Хората винаги първо я свързват с това, какво са яли предишния ден. Ами като се храним три пъти дневно, винаги можем да си помислим, че има връзка с яденето! По сходен начин стоят нещата при малките деца. Бебетата боледуват доста често, а и през първата година им се правят ваксини всеки месец. Винаги може да се каже, че болестта е свързана с имунизацията. Въпросът е има ли действително някаква причинно-следствена връзка. По всеки сигнал се прави комисия от различни специалисти – педиатри, микропедиатри, гастроентеролози, невролози, които могат чисто медицински да кажат може ли да се търси някаква зависимост между ваксината и състоянието.

Как действа системата за съобщаване. Може ли самият потърпевш да инициира проверка?

Има форми, които личният лекар или специалистът трябва да попълни. Вярвам, че няма лекар, който да откаже съдействие. Ако ваксината е поставена както трябва при спазване на всички изисквания, отговорността се търси от фирмата производител. Моят съвет е всички, които имат подобни съмнения, да уведомят незабавно личния си лекар или той не съдейства, да потърсят епидемиолог от РЗИ, за да се назначи проверка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -