Дископатията засяга и 15-годишни деца

PRINT
д-р Росен Икономов

Д-р Росен Икономов е завеждащ отделението по неврология в МБАЛ Софиямед. Отговаря на въпроси за дисковата херния, която засяга най-вече хората, водещи заседнал живот. Леката форма е доста разпространена, но не липсват и тежки случаи.

– Д-р Икономов, какво представлява дисковата херния?

– Гръбначният стълб представлява сложен комплекс от анатомични структури, в който особено място заемат междупрешленните дискове. Те са своеобразни амортисьори, които разделят прешлените един от друг и поемат движенията и натоварванията в целия гръбначен стълб. Състоят се от централно разположено пихтиесто ядро, заобиколено от фиброзен пръстен. Дисковата болест представлява хронично заболяване на междупрешленните дискове с дегенеративен характер. Постепенно фиброзният пръстен се дехидратира, намалява неговата дебелина и еластичност, появяват се цепнатини и разкъсвания, което довежда първо до изпъкване на ядрото (дискова протрузия), а после и до пролабиране през разкъсания пръстен (дисков пролапс или херния). В тези стадии на заболяването могат да се притиснат гръбначният мозък и нервните коренчета.

 

– Как да разпознаем симптомите й? Има ли характерна болка, която може да ни помогне сами да установим заболяването?

– Основен симптом на заболяването са рецидивиращите болки във врата, гърба и кръста. Обикновено болките се провокират от натоварване, рязко движение, вдигане на тежест, простуда и се засилват при движение. В даден етап от развитието на заболяването (поява на дискова протрузия или херния) болките започват да се излъчват към ръцете и краката, понякога с изтръпване и слабост в тях. Алармиращи симптоми са смущенията при уриниране и дефекация, както и нарушенията в сексуалната функция, които са индикация за спешна оперативна намеса.

– Как се поставя диагнозата дискова херния?

– Диагностицирането става след преглед от невролог и провеждане на т.н. невроизобразяващи изследвания – рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се има предвид, че с обикновената рентгенова снимка не може да се докаже наличието на протрузия или херния. За това е необходимо провеждането на компютърна томография или най-добре ядрено-магнитен резонанс, който има най-висока диагностична стойност. За откриване на засягането на нервните коренчета е необходима електромиография (ЕМГ).

– Колко често срещате пациенти с тази диагноза в отделението, което ръководите?

– За съжаление, честотата на дисковата болест непрекъснато нараства и засяга все по-млади хора. Не са редки случаите на дискови хернии при 15-16-годишни деца. Причина за това е промяната на начина на живот, продължителното заседяване пред компютъра, намалената физическа активност. Значение имат и новите изобразяващи техники, с които се открива заболяването в най-ранни стадии. В отделението по неврология, което ръководя, дисковата болест е най-често лекуваното заболяване. През 2013 г. през отделението са преминали 816 болни с различни стадии на дискова болест (51,1% от всички болни). Отделно през трите амбулаторни кабинета са преминали над 2500 болни с такава диагноза. За съжаление, по-младите поради служебната си ангажираност често отказват болнично лечение, дори когато то е наложително.

– Има ли някаква изявена тенденция по отношение на неврологичните заболявания?

– Две са основните тенденции в неврологичните заболявания – нарастване на честотата и „подмладяването“ им. Това касае не само дисковата болест, но и другите основни неврологични заболявания, включително и мозъчносъдовата болест, множествената склероза, болестта на Паркинсон. България продължава да бъде една от водещите страни в света по заболеваемост и смъртност от мозъчносъдови заболявания.

– Какви са възможностите за лечение на дисковата херния, които съществуват?

– Болницата ни разполага с възможности за комплексна диагностика и лечение на това заболяване. Налице е най-модерна диагностична апаратура (последно поколение рентгенова апаратура, компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, апарат за електромиография). В отделението по неврология се лекуват всички стадии на дисковата болест. Терапията в острия стадий е медикаментозна, включително със системи и инжекции. Болните с индикации за оперативно лечение се насочват към отделението по неврохирургия, където се лекуват хирургично с най-съвременни оперативни техники. След болничното лечение пациентите се насочват за долекуване в отделението по физикална терапия и рехабилитация. При необходимост се осъществяват консултации с ортопед и ревматолог.

– Какви неврологични заболявания лекувате в отделението по неврология?

– В отделението ни се лекуват всички неврологични заболявания. През 2013 г. през него са преминали 1594 пациенти, от които най-много с дискова болест (816) и мозъчносъдова болест (411). Освен тези заболявания специален интерес имаме към световъртежа и замаяността, тъй като аз съм и отоневролог, към множествената склероза и болестта на Паркинсон, които се лекуват по най-съвременни методики.

[Общо: 7    Средно: 4/5]
Дископатията засяга и 15-годишни деца беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *