Дископатията засяга и 15-годишни деца

PRINT
д-р Росен Икономов

Д-р Росен Икономов е завеждащ отделението по неврология в МБАЛ Софиямед. Отговаря на въпроси за дисковата херния, която засяга най-вече хората, водещи заседнал живот. Леката форма е доста разпространена, но не липсват и тежки случаи.

Д-р Икономов, какво представлява дисковата херния?

гръбнакГръбначният стълб представлява сложен комплекс от анатомични структури, в който особено място заемат междупрешленните дискове. Те са своеобразни амортисьори, които разделят прешлените един от друг и поемат движенията и натоварванията в целия гръбначен стълб. Състоят се от централно разположено пихтиесто ядро, заобиколено от фиброзен пръстен.

Дисковата болест представлява хронично заболяване на междупрешленните дискове с дегенеративен характер. Постепенно фиброзният пръстен се дехидратира, намалява неговата дебелина и еластичност, появяват се цепнатини и разкъсвания, което довежда първо до изпъкване на ядрото (дискова протрузия), а после и до пролабиране през разкъсания пръстен (дисков пролапс или херния). В тези стадии на заболяването могат да се притиснат гръбначният мозък и нервните коренчета.

Как да разпознаем симптомите й? Има ли характерна болка, която може да ни помогне сами да установим заболяването?

Основен симптом на заболяването са рецидивиращите болки във врата, гърба и кръста. Обикновено болките се провокират от натоварване, рязко движение, вдигане на тежест, простуда и се засилват при движение. В даден етап от развитието на заболяването (поява на дискова протрузия или херния) болките започват да се излъчват към ръцете и краката, понякога с изтръпване и слабост в тях. Алармиращи симптоми са смущенията при уриниране и дефекация, както и нарушенията в сексуалната функция, които са индикация за спешна оперативна намеса.

Дисковата херния може да е заради отпуснат корем

Как се поставя диагнозата дискова херния?

Диагностицирането става след преглед от невролог и провеждане на т.н. невроизобразяващи изследвания – рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се има предвид, че с обикновената рентгенова снимка не може да се докаже наличието на протрузия или херния. За това е необходимо провеждането на компютърна томография или най-добре ядрено-магнитен резонанс, който има най-висока диагностична стойност. За откриване на засягането на нервните коренчета е необходима електромиография (ЕМГ).

Колко често срещате пациенти с тази диагноза в отделението, което ръководите?

За съжаление, честотата на дисковата болест непрекъснато нараства и засяга все по-млади хора. Не са редки случаите на дискови хернии при 15-16-годишни деца. Причина за това е промяната на начина на живот, продължителното заседяване пред компютъра, намалената физическа активност.

Значение имат и новите изобразяващи техники, с които се открива заболяването в най-ранни стадии. В отделението по неврология, което ръководя, дисковата болест е най-често лекуваното заболяване. През 2013 г. през отделението са преминали 816 болни с различни стадии на дискова болест (51,1% от всички болни).

Отделно през трите амбулаторни кабинета са преминали над 2500 болни с такава диагноза. За съжаление, по-младите поради служебната си ангажираност често отказват болнично лечение, дори когато то е наложително.

Износване на прешлените често водят до спинална стеноза

Има ли някаква изявена тенденция по отношение на неврологичните заболявания?

Две са основните тенденции в неврологичните заболявания – нарастване на честотата и „подмладяването“ им. Това касае не само дисковата болест, но и другите основни неврологични заболявания, включително и мозъчносъдовата болест, множествената склероза, болестта на Паркинсон. България продължава да бъде една от водещите страни в света по заболеваемост и смъртност от мозъчносъдови заболявания.

Какви са възможностите за лечение на дисковата херния, които съществуват?

Болницата ни разполага с възможности за комплексна диагностика и лечение на това заболяване. Налице е най-модерна диагностична апаратура (последно поколение рентгенова апаратура, компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, апарат за електромиография). В отделението по неврология се лекуват всички стадии на дисковата болест.

Терапията в острия стадий е медикаментозна, включително със системи и инжекции. Болните с индикации за оперативно лечение се насочват към отделението по неврохирургия, където се лекуват хирургично с най-съвременни оперативни техники. След болничното лечение пациентите се насочват за долекуване в отделението по физикална терапия и рехабилитация. При необходимост се осъществяват консултации с ортопед и ревматолог.

Какви неврологични заболявания лекувате в отделението по неврология?

В отделението ни се лекуват всички неврологични заболявания. През 2013 г. през него са преминали 1594 пациенти, от които най-много с дискова болест (816) и мозъчносъдова болест (411). Освен тези заболявания специален интерес имаме към световъртежа и замаяността, тъй като аз съм и отоневролог, към множествената склероза и болестта на Паркинсон, които се лекуват по най-съвременни методики.

Ина Димитрова

[Общо: 9    Средно: 3.6/5]
Дископатията засяга и 15-годишни деца беше последно модифицирана от: март 28th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *