четвъртък, 23 март, 2023
- Реклама -
НачалоПроф. Наумова: Ако боледувате често, изследвайте имунитета
Array

Проф. Наумова: Ако боледувате често, изследвайте имунитета

Хората, които боледуват често, е добре да изследват имунната си система по специфични лабораторни показатели. Така може да се открият тлеещи хронични инфекции, които изтощават отбранителните сили на организма, казва известният наш имунолог проф. Елисавета Наумова от Александровска болница. Вижте още от нейните съвети.

Проф. Наумова, говори се, че имунната система на българите не е добра. Какво е вашето мнение?

Едно от предизвикателствата пред нашата специалност е да подобрим имунното здраве на българина. За да стане това обаче, трябва да изследваме имунната система, която се променя с възрастта. При възрастните тя е по-различна от тази при децата. Искаме в профилактичния преглед да влезе изследване на имунната система. Когато това се случи, ще имаме данни за общата статистика в България. Иначе сега при нас идват най-тежките случаи с едно или друго нарушение на имунната система. Те са обратими, ако се разпознаят навреме и се лекуват адекватно. Така че сега не може да се обобщава дали имунитета на българите е добре или зле, тъй като няма данни за това.

Все пак съветваме всички, които боледуват често, да си направят изследване на имунен статус – клетъчен и хумурален. По принцип тези изследвания са включени в пакета  покриван от касата, стига личният лекар да даде талон. Това изследване се прави в специализирана имунологична лаборатория.

Боледувате над 4 пъти годишно? Имате слаба имунна система

В аптеките има голям избор на имуномодулатори. Трябва ли и здравите да ги пият през зимата?

Клинично здравите хора нямат нужда от сериозна профилактика с изключение на зимния сезон, когато може да допълват храната с добавки от витамини и минерали. Припомням обаче, че също така голямо значение за имунитета има почивката. Стресът временно нарушава баланса в организма.

Онези, които професионално са в контакт с много хора, и особено с болни, трябва задължително да си направят профилактика – най-добре с противогрипна ваксина. Хранителните добавки са много популярни, но не могат да бъдат масово използвани за имунопрофилактика. Причината е, че за разлика от лекарствата, за тях не се правят строги проучвания. За част от тях изобщо не знаем дали помагат. Ако сте решили да приемате конкретни препарати, консултирайте се с лекар, който ги познава по-добре.

Добрият имунитет зависи и от далака

Казва се, че имунната система старее. Какво значи това?

Имунната система има хронологична и биологична възраст. Факторите, които състаряват имунната система, са различни. Един от тях  са хроничните инфекции с цитомегаловирус и Епщайн бар вирус. Те изтощават организма, тъй като може да е налице нискостепенно хронично възпаление, което остава неоткрито, понеже няма клинична изява. Може да се стигне до ситуация, когато клетките на имунната система количествено съществуват, но тяхната функция е нарушена, така че те не могат да отговорят адекватно при среща с нови микроорганизми. Получават се тежки усложнения. Затова е важно евентуални хронични инфекции да се открият. Тогава може да се вземат някои профилактични мерки, които да предпазят от бързо остаряване имунната система.

От години се опитваме да разширим заплащането на услуги и изследвания в имунологията по здравна каса. Хвърляме огромни усилия! Ако това не се случи, няма как да прилагаме нашите познания в полза на пациентите.

Д-р Дукова: Грешка е винаги да се търси стимулиране на имунитета

Къде има нуждата от дофинансиране  – в доболничната или в болничната помощ?

В доболничната, защото диагностиката на имунологичните заболявания е доста скъпа, а повечето клинични пътеки са свързани с лечението, но не и с установяването им. Доста е лимитиран наборът от тестове за високоспециализираните имунологични изследвания, които се покриват от НЗОК. Ние сме дали нашите предложения до касата какво трябва да се разшири. Също така сме дали и предложения за лабораторен алгоритъм, една процедура за диагностика на първичните имунодефицити и заболявания, които изискват по-скъпи, трудоемки изследвания, включително и генетични. Те не могат да бъдат направени извън специализираните болнични структури. Надяваме се и това да влезе в наредба и в рамковия договор.

От няколко години сме разработили една клинична пътека за репродуктивните имунологични нарушения, която е много важна. Броят на тези жени се увеличава, а сега се работи на парче. На различни места се правят някакви изследвания, но няма кой да обобщи това и да приложи правилното лечение. За някои терапията е инвазивна.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -