събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКакво да ядем при настинка

Какво да ядем при настинка

Има ли храни, които помагат на организма да се излекува по-бързо от настинката? Портокали, пилешка супа, джинджифил са част от продуктите, възприети в народната медицина. Според учените има значение какво ядем при вирусна инфекция, от това зависи реакцията на имунитета ни, който се нуждае от разнообразни, но и от някои специфични вещества.

Витамин С неутрализира свободните радикали

Организмът не може да го произвежда сам, затова трябва да си го набавяме с храната. Витамин С действа като антиоксидант, тоест неутрализира свободните радикали – субстанции, които възникват в организма вследствие на вредни външни фактори, казва проф. Аксел Лоренц от Института по медицина на храненето в Университета Хохенхайм, Германия. Затова има смисъл да приемаме повече от витамина, когато сме настинали.

Къде се среща в натурален вид

Цитрусови плодове, ягодоплодни (включително замразени), киви, чушки и броколи. Наред с витамин С има и други, които са важни при настинка – A, D, E, както и витамините от групата B.

Цинк – как действа на имунната система

Друг важен за имунната система е микроелементът цинк. Той също служи за неутрализиране на свободните радикали, допълва проф. Лоренц, който се занимава с хранене и имунология. Много ензими се нуждаят от цинк, за да функционират правилно. Витамин С и цинк често действат само в комбинация. Затова се старайте да приемате и достатъчно цинк.

Къде се среща в натурален вид

Риба, мляко, сирене и овесени ядки.

Дали добавките с цинк и витамин С под формата на хапчета помагат? Няма категоричен отговор. Има проучвания, според те облекчават състоянието, ако при простуда човек започне да ги взема веднага. Авторът им е надежден – Cochrane-Collaboration е независима организация, която преглежда внимателно научни изследвания и оценява изводите от тях.

Действа ли пилешката супа?

Тя е старо домашно средство за настинка. Не е известно обаче защо облекчава хрема и кашлица. Има предположения, че помощта идва от веществото карнозин, което се съдържа в пилешкото месо. Други сочат зеленчуците в супата за главна причина. Вероятно топлата ароматна и вкусна течност активира кръвообращението и затопля. Парата от ястието пък освобождава слузта от горните дихателни пътища и това носи облекчение.

Още домашни рецепти – хрян, цвят от бъз или джинджифил

Чай от цвят на бъз стимулира потенето и помага за извеждането на вируса от организма. Вероятно и тук има значение, че се пие гореща течност. Сокът от бъз съдържа много витамин С. В хряна се съдържат много етерични масла, които действат противомикробно и стимулират кръвоснабдяването на лигавицата. Това може да отпуши носа. Джинджифилът също има лют вкус и действа по подобен начин.

Допълнително полезните мазнини от храната подкрепят имунната система. Омега-3 ненаситените мастни киселини (риба, рапично масло) действат противовъзпалително. Затова пък за мастните киселини, които са в месото и яйцата, се смята, че дори стимулират възпаленията в организма. Изводът е, че ако сте се простудили, трябва да ядете достатъчно храни, богати на витамини, минерали и микроелементи. Слагайте на масата много плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Гответе леки ястия – например супи. Избягвайте тежко и мазно ядене. Пийте достатъчно течности, най-добре топли течности.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -