вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюГинекологът: Преглед веднъж на 1 г., цитонамазка - на 2 г.

Гинекологът: Преглед веднъж на 1 г., цитонамазка – на 2 г.

Редовните прегледи при гинеколог и изследването цитонамазка са единственият начин жената да си гарантира добро здраве и ранно откриване на възпалителни промени, свързани с възникване на рака на маточната шийка във времето. Д-р Румен Велев е зам.-директор на Втора АГ болница „Шейново“. Специалист по патология в гинекологията и коментира някои важни въпроси, свързани с профилактиката.

Д-р Велев, защо напоследък толкова много се говори за профилактиката на рака на маточната шийка?

Причината е широкото разпространение на това заболяване.

Всяка година над 1000 жени се диагностицират с него, а около 350 умират. За съжаление у нас смъртността е много висока. През 70-те г. на миналия век тя е била 3,2 на 10 000, а сега е стигнала 9,8 на 10 000 жени. Това е показател за качеството на здравната помощ. За съжаление България е сред страните изключения в света, където смъртността се покачва. Имаме сериозен проблем с ранното откриване на заболелите жени. Вече е категорично доказано, че ракът на маточната шийка е свързан с инфекция с човешки папилома вируси (HPV). Те се откриват в 50-99% от тези тумори. Най-агресивни са серотиповете 16 и 18, които са виновни за 75% от карциномите. Това е много важно, за да си направим изводи дали е необходима профилактика.

– Каква профилактика препоръчвате като специалист с дългогодишен опит?

– Най-добра е първичната профилактика с имунизация, като целта е изобщо да не се стигне до заболяване. Вторичната или клинична профилактика е метод, с който злокачественото заболяване може да се открие преди ракът да се е развил. Тогава лечението е много по-евтино, ефективно и с много по-малка травма за жената. Предотвратява развитието на заболяването, повишава преживяемостта. Вземането на цитонамазка е главното, но то може да се съчетае с HPV тест и колпоскопия. За разлика от други страни, където има масов скрининг, у нас се откриват пет пъти по-често инвазивен рак отколкото дисплазии (предракови изменения). Причината е, че засега нямаме истински работеща национална профилактична програма.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/izsledvaniya/terapevtichno-povedenie-pri-razlichnite-grupi-tsitonamazka

Запозната ли е българката с възможностите на профилактиката?

Когато пациентка дойде при нас на преглед, вземаме и цитонамазка. В зависимост от резултата тя бива насочвана за съответното проследяване. В болница „Шейново“ има кабинет по онкопрофилактика с видеоколпоскоп, изградили сме и база данни с различни колпоскопски находки. Годишно през кабинета преминават около 4000 пациенти. При около 150 се откриват предракови изменения и те се оперират в лечебното заведение. Има и случаи с инвазивен карцином.

Препоръчително е жената да посещава гинеколог веднъж на 12-18 месеца и да си прави цитонамазка поне веднъж на 2 г. Посещенията при специалист не трябва да са много често, но и в този интервал те ще бъдат достатъчни за ранното откриване на цервикален рак. Хубаво е, ако се посещава един и същ лекар, така той ще проследи в динамика случая.

Поема ли касата тези изследвания?

НЗОК финансира профилактични прегледи, така че жените биха могли да изискат направление. Когато се въведе масов скрининг, би могло да се върви в друга линия за вземане на цитонамазка. В света съществуват възможности за автоматизирано изследване на голям брой цитонамазки. Специализиран софтуер отделя нормалните резултати от тези с отклонения. Втората група се подлага на допълнителни проверки.

Подобен подход би могъл да реши съществуващия сега проблем с недостига на квалифицирани цитолози. В момента в частни центрове се прилага т.нар. течнобазирана цитонамазка. Тя дава възможност да се концентрират много изследвания на едно място. Самият контейнер, в който те се вземат, представлява и транспортен контейнер. Когато се направи националната програма, ще се определи колко лаборатории и специалисти са необходими за нуждите на страната, къде ще бъдат разположени те. Това не е по силите на една болница. Това, което отделните лечебни заведения могат да направят, е да подсигурят максимално прилагане на т.нар. опортюнистичен скрининг и проследяването на рисковите пациенти.

Как се възприема новата ваксината срещу папилома вируси?

Когато ваксината срещу папилома вируси се появи за първи път в страната имаше голям интерес. След като тя се въведе в здравния календар и вече е безплатна за 12-годишните момичета, настъпи отлив. У хората има някакво недоверие, че след като нещо е безплатно, то не работи добре. Това далеч не е така. Ваксината е един високотехнологичен продукт. Произвежда се с методите на генното инженерство. В нея няма жив организъм, който се вкарва в човешкото тяло, за да има риск от заразяване или тежка странична реакция. Елемент от ДНК структурата на HPV, който е отговорен за образуването на антитела, се произвежда с помощта на специални гъби. След това този елемент се извлича и се влага във ваксината. Възможно е да се получат странични ефекти като зачервяване на прободното място, леко неразположение. Твърденията за тежки реакции и дори смъртни случаи са абсолютно безпочвени, няма такова нещо никъде по света.

Необходимо е да се спазват стандартните изисквания при поставяне на ваксини – момичетата да бъдат здрави в момента, да нямат тежки вродени заболявания. Родителите не бива да имат никакви притеснения за самата имунизация.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/pitay-lekarya/ima-li-nuzhda-ot-vaksina-za-hpv-virusi-ako-ne-vodya-razpusnat-zhivot

Как действа ваксината?

Когато пациентката вече е имунизирана, дори тя да влезе в контакт с най-онкогенните щамове 16 и 18, нейната имунна система е толкова силна, че те не могат да предизвикат заразяване. Не бива да се минава в другата крайност – да се изпада в паника, когато тестът за носителство на папилома вируси се окаже положителен. Има изчисления, че контактът с всеки партньор увеличава риска от заразяване с 20%. Ако жената е имала пет или повече партньори, тя е инфектирана. Не е нужно да се започва лечение на момента. В повечето случаи организмът съумява сам да се изчисти в рамките на 6-8 месеца.

Инфекцията категорично не е равна на рак. Когато има носителство на високорискови щамове, пациентите трябва да бъдат наблюдавани по-често. Обикновено прилагаме неспецифично лечение с препарати за повишаване на имунитета. Препоръчваме използването на презервативи при половите контакти, за да не се довнася нова инфекция. Тези мерки предпазват и от възникването на друг тип инфекция в клетките на цервикалния канал – с гъбички или бактерии. Така те улесняват и папилома вирусите да проникват навътре, подобряват условията, при които те се развиват. Когато се спазва добра профилактика и се вземат мерки за предпазване от полово предавани инфекции, това е профилактична мярка и срещу HPV.

За какъв период гарантира имунитет ваксината?

Изводите за нейната ефективност са за 10-годишен период. Тогава е поставена за първи път, но в три последователни дози. Наблюденията върху ваксинираните сочат, че за тези 10 г. те имат траен и стабилен имунитет, не се налага реваксинация. Дали това ще продължи още 10, 20 г. или доживот, засега не може да се каже. Поставянето на ваксината трябва да бъде в момент, преди момичето да е започнало полов живот. Само това гарантира, че тя ще е изградила антитела до момента, в който евентуално ще се срещне с HPV.

В момента на европейския пазар са регистрирани две ваксини. Едната съдържа антигени на два от най-онкогенните щамове 16 и 18, а другата пази и от два щама, виновни за брадавици по половите органи. Предпазващият ефект на имунизацията с тях обаче е много по-широк, защото организмът изработва антитела, които имат кръстосан ефект. Те не са насочени само срещу щамовете 16 и 18, а покриват и останалите високорискови серотипове. Три от всеки четири случая на РМШ се свързват именно с двата щама.

Няма как обаче да се направи ваксина срещу всички щамове на HPV, тъй като те са над 200. Това би натоварило много имунната система, защото тя произвежда конкретни антитела срещу даден агент. За момента съществуващите ваксини се приемат като достатъчни за първична профилактика.

– Трябва ли имунизираните да си правят цитонамазка?

– Категорично да. Поставянето на ваксина не отменя посещението на гинеколог за профилактичен преглед и цитонамазка. Имунизацията предпазва от инфекция с тези щамове и дава гаранция, че няма да се стигне до злокачествено заболяване, причинено от тях. Жената обаче може да бъде засегната от други инфекции. Прилагането на комплекса от превантивни мерки ще създаде предпоставки за рязко намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка, но чак след 10-15 г.

Свързани теми:

Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

Ваксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет

Може ли жената да има деца след операция от рак на маточната шийка?

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -