Обикновената цитонамазка пропуска предракови изменения при някои жени

PRINT
Проф. Мария Малинова за ползата от цитонамазка

Течно базираната цитонамазка може да открие предракови изменения на маточната шийка една година по-рано в сравнение с обикновената цитонамазка. Това съобщи проф. Мария Малинова, специалист по АГ от Пловдив. Тя поясни, че при нея идват жени, при които обикновеното изследване е установило първа-втора група по Папаниколау. Назначаването на течно базираната цитология обаче показвала по-висока степен на инфекция, която налагала по-бързи мерки и друга терапия. Често се установявало и наличие на папилома вируси.

Добре е в новото по-прецизно изследване да се включи и тест за наличие на HPV (човешки папилома вирус). Така ще се изясни дали пациентката е с активна инфекция на някои от онкогенните щамове. Човешкият папилома вирус е много разпространен, но не всички негови щамове са опасни. Тези с номера 16, 18, 6 и 11 са сред най-рисковите.

Предракови изменения на маточната шийка

Течно базираната цитонамазка се прави от няколко години и у нас, като цената й е средно 45-50 лв. ако се включи и HPV тест, става общо около 120 лв. В някои страни пакетът от профилактични изследвания включва и двата вида тестове – HPV и ПАП. У нас обаче поради ограничения финансов ресурс на НЗОК се поема само ПАП теста (обикновена цитонамазка).

Изследванията са важни за правилното лечение, а такова има, подчерта проф. Малинова. Тя провежда консервативно лечение с подходящи медикаменти, което продължава средно 12 до 18 седмици. Обикновено след този срок резултатите за  HPV вируси са негативни. В по-редки случаи се налага проследяване и терапия в продължение на 2-3 години.

“Дори да сте заразени с папилома вируси, това не значи, че автоматично ще се разболеете. Клетките на маточната шийка се излющват и при много хора се постига самоочистване. Ако има предракови изменения – може от втора група да стане първа, а първа да изчезне. В по-редки случаи се стига до рак”, коментира проф. Малинова.

Терапевтично поведение при различните групи цитонамазка

Ракът на маточната шийка се развива за пет до 10 г.

човешки папилома вирусПо принцип от заразяването с папилома вируси до появата на рак на маточната шийка минават средно около 10 г. В някои случаи обаче пациентите са съвсем млади.

“Имах пациентка на 19 г. с тежка дисплазия, наложи се да направим конизация.  Излезе ин ситу карцином – тоест раковите клетки са още в епитела. Затова само се изрязва шийката. За съжаление след 6 месеца резултатът отново беше положителен. По принцип от заразяването до появата на предракови и ракови изменения минават около 10 г. Момичето обаче е започнало да води полов живот на 14 г. – 5 г. по-рано. Сменила е 5 партньора. При нея се откриха два онкогенни щама – 16 и 18”, разакза още специалистът.

Кондиломите като рисков фактор за рак

Кондиломите са друг, доста разпространен здравословен проблем. Открият ли се, трябва да се назначи подходящо лечение. Освен това смятам, че тези пациенти трябва да си направят имунизация за папилома вируси. HPV ваксината е единствената сигурна профилактика, която предпазва от задълбочаване на инфекцията, а по този начин и от развитието на рак. В редица европейски страни, а и по света тя е включена в правителствени програми. Високото покритие в държави като Великобритания и Австралия показва ясно, че броят на заболелите от рак на маточната шийка, а и на разпространението на HPV въобще пада драстично. 

За кондиломите вече има натрупани научни данни, че са свързани с повишен риск от други видове рак, провокирани от папилома вируси като рака на влагалището, рака на вулвата, на сливици, на език, на ларинкс, фаринкс. Аналният карцином също много зачестява в последните години.

Има ли нужда от ваксина за HPV вируси, ако не водя разпуснат живот?

Слабата диагностика пропуска лечими предракови изменения

преглед гинеколог цитонамазкаЛипсата на добри профилактични програми у нас и проблемите с диагностиката са причина у нас все още да има много жени, при които се открива напреднал рак на маточната шийка – около 1200 годишно.

Трябва да се поучим от скандала във Великобритания, за който стана ясно наскоро, каза  проф. Малинова. Там също няма достатъчно цитолози, патоанатоми, които разчитат цитонамазки. Поради тази причина изследванията се изпращали за разчитане в цитологични лаборатории на САЩ. Така били пропуснати стотици жени с предракови изменения, които не били диагностицирани правилно. При 286 пациентки междувременно се развил рак. Повечето от тях направили извънсъдебни споразумения за обезщетения, но една от жените поискала съдебен процес, за да получи проблемът обществена гласност.

Ситуацията у нас е подобна, макар все още всички цитонамазки да се правят на родна земя. Цитолозите са слабо заплатени, вероятно с времето ще изгубим и тези патоанатоми, които сега имаме, защото у младите лекари обяснимо няма интерес към специализация в тази област.

Автор Ина Димитрова

[Общо: 9    Средно: 3.2/5]
Обикновената цитонамазка пропуска предракови изменения при някои жени беше последно модифицирана от: юни 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

2 thoughts on “Обикновената цитонамазка пропуска предракови изменения при някои жени

  1. Над Кръстева каза:

    Кой съпини тази статия?! Цитирате утвърдени специалисти в областта, а статията съдържа откровени глупости. Ако ще се проявява творчество, е добре първо да се потготвите с необходимата достоверна информация!

  2. Ина Димитрова каза:

    Проф. Малинова не е първата, която казва за грешки в цитонамазките. Ето и цитат от доц. Никола Василев: – Лекари в София твърдят, че от страната идват пациенти с уж първа група цитонамазка, а се оказват трета… Колко често се регистрират такива грешки?

    – Точно така е. Но го има и обратното – пациентки идват с мнение за трета група, а се оказват първа. Голяма част от консултативната ми дейност е да разубеждавам жени, които вече са убедени, че трябва да се лекуват оперативно. Среща се както хиподиагностика, така и хипердиагностика… Грешки са възможно както на едното, така и на другото място. Линк към интервюто https://bolenzdrav.com/intervyuta/intervyuta/rakat-na-matochnata-shijka-se-razviva-do-15-g-sled-uporita-infektsiya-s-hpv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *