Може ли жената да има деца след операция от рак на маточната шийка?

PRINT

Проблемът на пациентките в България е, че ракът на маточната шийка се открива твърде късно – в трети и четвърти, последен стадий, когато шансовете за излекуване са твърде малки, обяснява доц. Никола Василев, началник на клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА. „Имал съм пациентки, които идват в късните стадии. Това са жени, които казват, че се занимават с йога и дълго време мислели, че това ще им помогне. Пробвали две-три различни билки, но междувременно туморът е станал невъзможен за отстраняване. Това са драстични случаи и то не само при рака на маточната шийка.

Операцията на тумора е според размера

Много често жените опитват да лекуват по този начин миоми и тумори на яйчниците“, разказва той. Туморът се оперира според размера, само ако е доброкачествен. Тогава се приема, че може да се изчака да порасне и тогава да се оперира. При злокачествените образувание целта е да се открие докато е възможно най-малък. У нас, както и по света има практика да се предписва химиотерапия преди операцията с цел туморът да се свие. Характерното при рака на маточната шийка е, че винаги се комбинира с лъчелечение. Този подход се прилага едва от около 10 г. и то най-вече за млади жени. Приложен преди хирургичната интервенция е с цел да се намали стадия.

При рака на маточната шийка доскоро нямало вариант да се запазят детеродните способности на жената. Сега има нова оперативна техника – трахелектомия, при която се маха само шийката, а останалата част на матката – тялото, което трябва да приеме бременността и да я развие, се свързва директно с влагалището. Тази намеса пречи както на самото забременяване, така и на износването, така че процентът на ражданията след подобна операция е много по-малък, отколкото при здравите жени. Конизация се прави само при предраковите състояния. Тя влияе в далеч по-малка степен върху способността на жената да забременява. При нея се изрязва само малък конус, докато при рак се маха цялата шийка, заедно с тъканите, които я свързват с таза.

Грешка при цитонамазките винаги могат да се получат. Има такива в плюс, и такива в минус, обясни доц. Василев. Те обикновено са човешки – или при вземането на материала, или при обработката му в лабораторията, или в разчитането. Един от начините да се избегнат подобни грешки е течно базираната цитология, която вече се въвежда и у нас. Клетките се вземат по подобен начин, както за намазката, но не се намазват, а се разтварят в течност в стъкленичка. Тя се поставя в апарат, където светлината минава през нея. Отзад датчик отчита какво „вижда“. Тук отпада възможността за грешка при обработката.

[Общо: 21    Средно: 2.7/5]
Може ли жената да има деца след операция от рак на маточната шийка? беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *